Bebeğin Kendi Kendini Beslemesi (Baby Led Weaning)

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 14 Saniye
Bebeğin Kendi Kendini Beslemesi (Baby Led Weaning)

Son zamanlarda sıklıkla duyulan bir yöntem olan bu yöntem adından da anlaşılacağı biçimde, bebeğin kendi kendini beslemesidir (Baby Led Weaning / BLW). Bebeğin kendi kendini beslemesi yöntemi, ek besinlere geçen bebeklerin kendi kendilerini beslemesine izin vermektir.

Belki bir çok anne için bebeğin kendi kendini beslemesi imkansız gözükebilir. Bebeğin boğazına yiyecek kaçabileceği korkusu ile tehlikeli gözükebilir, ya da bebek kendini yeterince besleyemeyeceği için yetersiz olduğu da düşünülebilir.

Aslında bu yöntemin, ebeveyn kontrolünde, tehlikeli olmadığını ve kendi kendini besleyen bebeklerin daha iyi beslendiğini ve gelecekte yemek seçme sorunuyla daha az karşılaşıldığını açıklamak istiyoruz bu makalemizde.

Öncelikle bebeğin kendi kendini beslemesi esnasında boğazına lokma kaçması ve boğulma riski oluşması çok düşük bir olasılıktır. Zaten asla bebeği yemekle baş başa bırakıp gitmekten söz etmiyor bu yöntem.

Yöntemin amacı; aileyle birlikte masaya (kendi mama sandalyesine) oturan bebeğin önüne, yiyebileceği yiyeceklerin koyulması ve bebeğin bunları keşfederek yemeyi öğrenmesi olarak özetlenebilir.

Elbette bebeğiniz yemeğini ilk önüne koyduğunuz zamanlarda iştahla yemeye koyulmayacaktır. Hatta yemeğin büyük bir kısmı yerlere dökülecek, ortalık savaş alanına dönecek ve yalnızca (o da belki) birkaç ufak lokma yiyecektir bebeğiniz. Fakat bebek, yiyecekleri ve ailesini belirli bir süre gözlemledikten sonra kendi kendine yemeye başlayacaktır.

Kendi kendini besleme yönteminde, bebeklere parmak gıdalar sunulmalı, haşlanmış ve bebeğin tutabileceği boyutlarda kesilmiş havuçlar, patatesler, az miktarda, içerisinde tuz bulunmayan ev yemekleri verilebilir. Akla hemen “peki yoğurt gibi elle yenilemeyecek gıdalar nasıl verilecek” diye bir soru geliyor. Bunun için de; kaşığa yoğurdu anne aldıktan sonra, sadece ucundan tutarak bebeğin ağzına götürmesine izin vermek yeterlidir. Kesinlikle kaşığı anne yönlendirmeyecek, bebek kaşığı ağzına götürmese de ya da yere döksede de müdahale edilmeyecek şekilde yardım edilmedilir.

Kendi kendini besleme yöntemine ne zaman başlanabilir?

Bebek en az 6 aylık olmalıdır, kendi kendine dik olarak oturabilmelidir ve cisimleri elinde sıkıca tutup ağzına götürebilmelidir.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrısı: Yapılması Gerekenler

Göz yaşları akmaya başladığında pek çok anne bebeğinin diş çıkarma ağrısını dindirmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır. Bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte, ortalama 6 aylıkken başlayıp aylarca süren bu dönemde, bebekler mümkün olduğunca doğal Devamını oku…

Genel Sağlık

Formül Mama İle Beslenme

Bebek beslenmesinde ilk tercih her zaman anne sütüdür. Ancak anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda bebekler formül mama ile beslenirler. Sizlerden gelen sorular doğrultusunda formül mama ile beslenen bebekler için bazı önemli noktalara değinelim Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0