Bakıcı Kılavuzu (Bölüm 4)

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 6 Saniye
Bakıcı Kılavuzu (Bölüm 4)

İletişim

Yapıcı bir iletişim, her ilişkinin temelinde yer almaktadır. Evlilik, iş veya başka bir ilişkinin temeli, sağlıklı bir iletişime bağlıdır. Bu, bakıcı ve ebeveyn ilişkisinde de oldukça önemli bir yere sahiptir. İyi bir iletişimle, pek çok problem başlamadan çözülmüş olur. İletişim hataları ise, iki taraftaki gerginliği arttırır ve çözümü zorlaştırır.

Fakat söz konusu bebeğin/çocuğun olduğu bir ilişkide anne-babalar oldukça hassaslaşır. Bu yüzden , iletişim problemleri, yanlış anlaşılmalar, tepkileri kontrol edememe gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden iletişim becerilerinde dikkat edilmesi gereken bir takım öğelere dikkat çekmek gerekmektedir.

Dinleme
Etkili dinleme becerileri, başarılı bir iletişimin ilk adımıdır. Bu iletişimde, konuşan kişiyi doğru dinlemek, odaklanmak ve bunu doğru değerlendirmek önemlidir. Bu söylendiği kadar kolay bir yöntem değildir. Önemli bir konuşma sırasında ya da önemli bir olayı tartırışıken, etkili bir dinleme için zihnin nispeten boş olması gerekmektedir. Söylenen kelimelerin gerçek manaları üzerine düşünülmelidir. Yargılayıcı olmadan ve konuşan kişiyle empati kurarak tüm konuşmayı dinlemeye başlamak önemlidir. Bunlar için ise, aşağıdaki adımlara dikkat etmek gerekmektedir.

Konuşmacıya odaklanmak: Önemli bir konuşma öncesi zihninizi boşaltmaya çalışın ve konuşan kişiye odaklanın. Kafanızdaki karmaşayı ve sesleri alçaltmaya çalışın. Konuşan kişinin söylediklerine nasıl cevap vereceğiniz hakkında düşünmemeye çalışın.

Göz kontağını devam ettirmek: Göz teması, sözsel iletişimin dışında anlatmak istediklerinizi ya da konuşan kişinin anlatacaklarını daha iyi anlamanızı sağlayan bir iletişim biçimidir. Konuşan kişiyi dinleme esnasında, göz kontağını sürdürmeye devam edin.

Relaks bir beden duruşu göstermek: Beden duruşunuz, konuşma sırasında önemlidir. Rahat bir şekilde oturun ve sakince dinleyin. Karşınızdaki kişinin kişisel alanına girmemeye özen gösterin. Rahat görünün ve yumuşak bir duruş takının.

Onaylamak: karşınızdakinin ne dediğini anlayın ve sizin için uygunsa onaylayın. Bunu sözel olarak yapabileceğiniz gibi jest kullanarak da yapabilirsiniz. Bu şekilde jest kullanmak konuşmacının dikkatini dağıtmayacağından daha çok tercih edilir.

Rahatsız edici davranmayın: konuşan kişi kendisini daha iyi ifade etmek için odaklanmaya ihtiyaç duyar. Eğer onun sözünü keserseniz düşüncelerinin kontrolünü kaçırabilir bu yüzden onun sözünü kesmemeye çalışın.

Tepki vermeden önce düşünün

  • Konuşmacıyla empati kurun.
  • Sadece kötü anılarınızı hatırlamayın.
  • Probleme odaklanın.
  • Yargılayıcı olmayın.
  • Pozitif çözüme odaklanın.

Problem hakkında konuşmak

  • Her zaman pozitif niteliklerle söze başlayın.
  • Açık ifade edin.
  • Sürekli SEN demekten kaçının.
  • Duygularınızı kontrol edin.
  • Diğerinin duygularına karşı duyarlı olun.
  • Yaratıcı çözümler üretin.

 

İlk Yayın Tarihi: 9 Eylül 2013 @ 16:38

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Dünya Çocuk Hakları Gününde Ülkemizde Çocuk ve Bebek Hakları

Sevgili Ebeveynler, bugün tüm Dünya’da Çocuk Hakları Günü ve ben bugün sizlerle bu yazımda Türkiye’de çocuklarımızın ve bebeklerimizin durumuna ve uğradıkları haksızlıklara değinmek, sizlerle biraz olsun dertleşmek istiyorum. Gelin zor biliyorum ama önce ilk yaramıza Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Gelişimsel Geriliğin Nedeni Olarak Erken Evlilikler

Son yıllarda gündemimizden hiç düşmeyen konular arasında yer alan erken evlilikler ülkemizde mücadele edilmesi gereken alanlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye erken evlilikler bakımından Avrupa ülkeleri arasında Gürcistan’dan sonra %14 lük Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Ayrılık Anksiyetesi Nedir?

‘Bebeğimize de daha önce bakıcılar baktı fakat biz çıkarken onu hiç yadırgamadı. Ama şimdi işler değişti. Onun yanında olmamızı istiyor ve evden ayrılırken oldukça fazla ağlıyor’ . Bu pek çok anne babanın yaşadığı bir durum Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0