Anne Sütü Neden Azalır?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 18 Saniye
Anne Sütü Neden Azalır?

Yenidoğan bebeğinin beslenmesinde belki de en büyük korkulardan birisidir anne için sütünün azalması. Bir çok anne zaman zaman sütünün azaldığından, bebeğini yeterince emziremediğinden, bebeğinin aç kaldığından endişe duyar.

Aslında tam da bu endişeler nedeniyle yaşanan stres anne sütünün azalmasında en önemli sebeplerden birisidir. Emziren annelerimiz için sütün azalmasının nedenlerini araştırdık…

İlk olarak sütün azalmasında en etkili sebep psikolojiktir. Yalnızca “Sütüm yetersiz mi?” korkusu da değil, televizyonda görülen olumsuz bir haber, günlük hayattaki olumsuzluklar yani anneyi olumsuz etkileyecek, üzebilecek tüm sebepler sütün azalmasına neden olabilir. Bu yüzden emziren annelerin mümkün olduğunca kendilerini rahat hissetmeleri, yaşanan olumsuzluklardan mümkün olduğunca uzak tutulmaları gerekir.

Doğum kontrol hapları da anne sütünün azalmasında önemli bir etkendir. Bu yüzden emzirme döneminde doğum kontrol hapları kullanılmamalı, alternatif korunma yöntemleri tercih edilmelidir.

Anne sütünü azaltan bir diğer faktör de düzensiz emzirmedir. Uygun olanı bebeği ortalama 2 saatte bir emzirmektir. Eğer hastalık veya prematüre doğum gibi sebeplerle bebeği emzirmeye ara verilmişse, annenin mutlaka sütünü pompayla boşaltması gerekir. Bu sütün kesilmesini önlemenin yanı sıra, süt kanallarının tıkanması vb. sorunların oluşmasına da engel olur.

Mastit yani meme iltihabı anne sütünün azalmasına neden olur. Mastit çoğunlukla düzensiz emzirmeden kaynaklanan bir sorundur. Eğer halsizlik, memenin bir bölümünde sıcaklık hissi kızarıklık ve ağrılı sertlik, sütün azalması sorunlarını yaşıyorsanız mutlaka doktorunuzdan yardım almalısınız.

Bebeğinizi emzirdiğiniz dönemde tekrar hamile kalmanız da sütünüzün azalmasına ve kesilmesine sebep olur.

Tioid bezlerinin çalışmaması da sütün azalmasına sebep olur.

Adaçayı, limon suyu, şalgam, maydanoz, nane, aşırı tuz, arpa, mısır ve nişasta unu gibi besinlerin fazla tüketilmesi de sütün azalmasına sebep olur.

Kalsiyum eksikliği de sütün azalmasında en önemli etkenlerden birisidir. Bildiğimiz gibi sütün önemli bileşenlerinden birisidir kalsiyum. Annenin vücudunda kalsiyum eksikliği olmuşsa, hormonlar süt üretiminde yetersiz olur. Bu yüzden süt ve süt ürünlerinin, yumurta, tavuk ve etin emzirme döneminde yeterli bir şekilde tüketilmesi önemlidir.

Eğer herhangi bir sebepten dolayı süt üretiminiz azalmışsa stres olmamaya çalışmalısınız. Doktorunuza başvurarak çözüme odaklanmalısınız. Relaktasyon adı verilen yöntemle sütü kesilen anneler bile bebeklerini yeniden emzirmeye başlayabilirler. Relaktasyon yönteminde, bebeği annesinin göğsünü emmesi için bir nevi kandırmak gerekir. Bunun için annenin uzmanlarla iş birliği içinde olması önemlidir. Yöntemin işleyişi şu şekildedir;  Silikon bir beslenme sondası annenin göğsüne bağlanır ve enjektörle üstten süt verilir. Bu şekilde bebek sütün annesinin memesinden geldiğini sanarak emmeye devam eder. Bebeğin emmesi annenin süt kanallarını uyarır ve bu şekilde her 3 saatte bir tekrarla yaklaşık 2-3 gün içerisinde damla damla ve bir hafta 10 gün içinde de eskisi gibi süt üretimi sağlanmış olur. 

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Gelişimsel Geriliğin Nedeni Olarak Erken Evlilikler

Son yıllarda gündemimizden hiç düşmeyen konular arasında yer alan erken evlilikler ülkemizde mücadele edilmesi gereken alanlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye erken evlilikler bakımından Avrupa ülkeleri arasında Gürcistan’dan sonra %14 lük Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Ayrılık Anksiyetesi Nedir?

‘Bebeğimize de daha önce bakıcılar baktı fakat biz çıkarken onu hiç yadırgamadı. Ama şimdi işler değişti. Onun yanında olmamızı istiyor ve evden ayrılırken oldukça fazla ağlıyor’ . Bu pek çok anne babanın yaşadığı bir durum Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Bebeğin Kalıcı Öğrenme İçin Gerek Duyduğu 5 Temel Olgu

Bebek doğduğu andan itibaren beyni dış dünya ile kendi yapısına uygun olarak yoğun iletişime girer. Bebek beynindeki nöronlar (sinir hücreleri) her dakika çevreden aldıkları veriler ile var olan sinir hücreleri arasında yeni bağlar kurarlar ve Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0