3. Aydan Sonra Yatakları Ayırmalısınız

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 13 Saniye
3. Aydan Sonra Yatakları Ayırmalısınız

Bir çok anne ve baba bebekleri doğduktan sonra yanlarında yatırırlar. Bebek doğar doğmaz kendi yatağı ve odasında uyumasını isteyen ebeveynler de vardır.  Her iki düşünce de önemli olan ilk 3 aylık dönemdir. Bebeğin annesini tanıması ve güvenmesi, annenin de bebeğini tanımayı öğrendiği dönem ilk 3 aylık dönemdir.

Anne baba olmaya hazırlanan kişilerin aklındaki temel sorulardan bazıları bebeğin nerede uyuması gerektiği, odaları ne zaman ayırmak gerektiği gibi sorulardır. Bebekler doğdukları zaman ebeveynlerine bağımlı olurlar. Yeme ve uyku ihtiyaçları da dahil ebeveynler karşılar. Aslında bebek hızla büyüse de, yemek ve uyumak gibi basit ihtiyaçlarının halen ebeveynler tarafından karşılanması, ebeveynlerin bebeklerinin onlara bağımlı olduğunu düşünmesine sebep olur. Peki, yatakları ayırmak için en uygun zaman ne zamandır?

Bebeklerini yalnız yatırma düşüncesi her ebeveynde korkulara sebep olur. ‘Rahat nefes alabilecek mi?’ ‘Ya kusarsa!’ gibi bir çok soru akılları kurcalar. Sonuç olarak bebek uzunca bir süre anne ve babasıyla uyumaya devam eder, bu hem anne, hem baba, he de bebek için alışkanlık olmuştur. Aslında yapılması gereken üçüncü aydan itibaren yavaş yavaş bebeği kendi yatağına alıştırmaktır. Bebeği kendi yatağına alıştırırken acele etmemek ve bebeğin anne ve babasına olan güvenini sarsmamak önemlidir.

Ancak yatakları ayırma süresi gecikmişse en uygun zaman annenin kendini hazır hissettiği zamandır. Çünkü bebeğini hazırlayacak ve güven verecek kişi annesidir.

Uyku süreci bebeği bağımsız birey olma yolundaki adımlardan birisidir. Bebeğin uyku ve uykuya geçiş sürecinde başka birisine veya başka bir nesneye bağımlı olması, uyku kalitesini ve gün içerisindeki sağlıklı öğrenme sürecini kötü etkiler. Bu yüzden televizyon veya tabletle, biberonla, sallayarak, kucakta vb. uyutma yöntemlerini kullanmamanız gerekir. Bu gibi uyku bağımlılıkları çocuğun uykusunu olumsuz etkiler. Çocuk gece uyandığında bağımlı olduğu nesne olmadan uykuya dalamaz.

Küçük çocuklar birçok şeyi başarabilir, ihtiyaçları olan anne ve babalarının güvenidir. Bir çok ebeveyn ‘Henüz çok küçük’, ‘Bensiz yapamaz’, ‘Korkar’ gibi sebeplerle çocuklarının yapabilecekleri şeyleri kısıtlamaktadır. Anne ve babanın çocuğuna güvenmesi gerekir, bu güven duygusu çocuğun başarılı olmasını sağlar.

Alışkanlıkları değiştirmek kolay değildir. Bu yüzden çocuğumuza alışkanlıklarını değiştirmesi için bir amaç verebiliriz. Amaçlar bizi güçlü kılar. Mesela kendi başına yatmaya başlayan çocuğunuz, artık nevresim takımlarını veya pijamalarını kendi başına seçmeye hak kazanabilir.

Anne ve babaların, çocuklarının büyüme yolunda onlara destek olması ve eşlik etmesi önemlidir. Çocuk anne ve babasının güveni ile adım atmak için kendinde yeterli gücü bulabilir.

İlk Yayın Tarihi: 19 Şubat 2018 @ 22:56

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek

Çocuğuna yeterince ilgi ve sevgi gösteren ebeveynlerin aklını değişen yaşam koşullarımızla birlikte yeni bir soru daha kurcalıyor. Çocukla kaliteli zaman geçirmek… Ebeveyn olmak sürekli yeni bir şeyler araştırmayı ve öğrenmeyi de beraberinde getiriyor. Çocuğuyla ilgilenen, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler

Bebeklerimizi yetiştirirken şunu unutmamak gerekir, bebek uyanık olduğu her an -belki uyurken de- sürekli bir şeyler öğrenir, bu sebeple onun beyin gelişimine yardımcı olmak bir iş gibi görülmemeli, bebeğinizle her an yaşayabileceğiniz mutlu anların bir parçası olmalıdır. Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebeğimin Yürümesine Nasıl Destek Olurum?

Bebek gelişiminin en önemli kilometre taşlarından yürüme, 12 ile 15. aylar arasında başlar. Bu dönemde bebek artık kendi başına yürümeye başlayabilir. Ancak bazı 9 aylık bebekler ilk adımlarını atmaya başlarken kimi 1 yaş bebekler ve Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0