Parmak Besinler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 14 Saniye
Parmak Besinler

Her anne bebeğin en iyi şekilde beslemek ister. Katı gıdalara geçtiğinde bebeğine mümkün olduğunca çeşitli besinler sunarak, zengin bir beslenme planı oluşturmaya çalışır. Bebeği o son kaşığı yesin diye gözünün içine bakar…
Bebeğinin iştahla yemesiyle mutlu olur. İştahla yemek demişken, daha önce bahsettiğimiz bebeğin kendi kendini beslemesi yönteminde olduğu gibi parmak besinler de, bebeğinizin yemeğini iştahla yemesine yardımcı olan bir yöntemdir.
Parmak besinler nedir? Parmak besinlere ne zaman geçebiliriz? Parmak yiyeceklerin çocuğumun gelişimine katkısı nedir? Hangi besinler parmak besin olabilir, hangileri olamaz? Sorularını cevaplayacağız.
Öncelikle parmak yiyecekler nedir?
Parmak yada lokma boyutunda olan, bebeğinizin elleriyle tutup ağzına kolayca götürebileceği yiyecekler parmak yiyeceklerdir.
Parmak besinlere ne zaman geçebiliriz?
Bebeğiniz katı gıdalara geçtikten sonra, size işaretler vermeye başlayacaktır. Örneğin, kaşıkla beslerken kaşığı elinizden almak istemesi gibi işaretler. Ayrıca, bebeğin elleriyle bir nesneyi kavrayabilmesi, baş ve işaret parmağıyla kıskaç hareketini yapabiliyor olması da parmak besinler için hazır olduğunu gösterir.
Bu yaklaşık bebeklerin 6-9. ayları arasındaki döneme tekabül eder.
Parmak yiyeceklerin çocuğumun gelişimine katkısı nedir?
Çocuklar için yemek yemek yalnızca beslenmek, karnını doyurmak değildir, aynı zamanda keşfetmektir. Çocuğunuz parmak besinlerle, dokunur, koklar, dokusuna bakar, yumuşak/ sert kavramlarını test eder, ekşi/ tatlı ayrımını yapar. Bu yüzden çocuğunuz yemek yerken, hemen yiyip bitirmesini beklememeli, ona keşfetmesi için zaman vermelisiniz.
Çocuğunuz için, ufacık şeyleri bile kendi başına yapabilmesi özgüveninin gelişmesine olanak tanır. Çocuğunuz parmak besinler sayesinde kendi kendini besleyerek, yapacağı, yapmaya çalışacağı diğer işler için cesaret edinir.
Parmak besinlerle, çocuğunuzu yemek yemesi için zorlamazsınız. Çocuğunuz önündeki renkli ve çeşitli boyutlardaki yiyecekleri merak eder ve keşfederek yemeye başlar. İlk zamanlar ortalık fena halde dağılıp kirlense de, ileride kendi yemeğini iştahla yiyen çocuğunuzun hayali buna değer.
Parmak yiyecekler çocuğunuzun motor becerilerini destekler. Bebek kendi kendini beslerken el kaslarını kullanır. Bu da ince motor gelişimini destekler. Ayrıca çocuğunuzun el-göz koordinasyonu kazanmasına da yardımcı olur. İlk zamanlar eline aldığı besini ağzına götürmekte zorlanan bebeğiniz, zaman geçtikçe bu becerisinde ustalaşır.
Hangi besinler parmak yiyecek olabilir?
Parmak besinlere geçen çocukların çoğunlukla dişleri çıkmaya başlamıştır. Bu dişler ilk olarak ön dişleridir. Yani çocuğunuz besinleri dişleri ile kesebilir, ancak arka dişleri henüz oluşmadığı için çiğnemede sorun yaşar. Bu yüzden, ağızda kolay dağılan yumuşak yiyecekleri tercih etmelisiniz.
Bu dönemde, bebeğiniz önüne koyduğunuz tüm besinlere ilgi duyar denemek ister. Mümkün olduğunca çok çeşit sunarak bebeğinizin denemesine imkan sağlamalısınız. Ancak besin değeri olmayan abur cuburlardan uzak durmalısınız elbette. Tabi verdiğiniz besinleri 3 gün bekleme kuralına uyarak, verdiğinizden emin olmalısınız. Bebeğiniz verdiğiniz bir besini yemeyi reddettiğinde, hemen menünüzden çıkarmamalısınız. Birkaç gün ya da bir hafta sonra tekrar denemesi için fırsat vermelisiniz. Unutmayın bebeğiniz için her şey çok yeni ve bunlara alışması için zaman ihtiyacı var.
Verdiğiniz sebzelerin, iyice pişmiş ve ağzında dağılabilir olmasına özen göstermelisiniz.
İyi pişmiş ve ince dilimlere ayrılmış et verebilirsiniz.
Ayrıca, yumuşak lokma halinde peynir, havuç, küçük çiçeklere ayrılmış brokoli de deneyebilirsiniz.
İyi pişmiş ve bölünmüş makarna, lokma ya da parmak büyüklüğünde muz gibi iyice olgunlaşmış ve ağızda dağılan meyveler de uygundur.
Verdiğiniz yiyeceklerin bebeğinizin ayına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Örneğin verdiğiniz peynirin tuzsuz olması yada 6-7 aylık bebeğe balık vermemek gibi…
Mücver de bebeğiniz için iyi bir tercihtir. Yalnızca kabağın değil diğer sebzelerin de mücverlerini yapabilirsiniz. Mücveri kızartmak yerine fırında pişirirseniz, hem daha sağlıklı ve hafif hem de daha yumuşak olur.
Hangi besinler parmak yiyecek olamaz?
Sert meyveler,
Pişmemiş yada az pişmiş sebzeler,
Kuruyemiş
Kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler( Suda haşlayarak yumuşamasını sağladıktan sonra verebilirsiniz)
Bisküvi, şeker gibi besleyici değer olmayan besinler,
Fındık ve üzüm gibi yuvarlanarak boğazına kaçıp boğulmaya sebep olabilecek besinler,
Beyaz ekmek gibi, nişastalı çocuğun tükürüğü ile karıştığında ağızda büyük bir lokma haline gelebilecek besinler parmak yiyecekler için uygun değildir.
Bebeğiniz, parmak besinlerle ilk tanıştığında ortalığı kirletebilir, yeterince yemeyebilir, beslenmediğini düşünebilirsiniz. Ancak unutmayın ki parmak besinler yalnızca ara öğünlerdir. Siz zaten bebeğinizi anne sütü veya formül mama ile besliyorsunuz. Zamanla bebeğiniz parmak besinlere alıştığında, kendi kendini besleyerek çok daha iştahlı ve yemek seçmeyen bir çocuk olacaktır.

İlk Yayın Tarihi: 18 Ağustos 2016 @ 15:58

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrısı: Yapılması Gerekenler

Göz yaşları akmaya başladığında pek çok anne bebeğinin diş çıkarma ağrısını dindirmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır. Bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte, ortalama 6 aylıkken başlayıp aylarca süren bu dönemde, bebekler mümkün olduğunca doğal Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0