Büyümeye Başlayan Bebek için Yemekler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 7 Saniye
Büyümeye Başlayan Bebek için Yemekler

 

Sadece bir yıl içinde, bebeğinizin yardıma muhtaç bir bebekten yürümeye yeni başlayan bir çocuk oluşuna, tanıklık ettiniz. Bu geçiş, yemek yeme konusunda da büyük bir sıçrayışı beraberinde getirir. Bu dönemde yürümeye yeni başlayan çocuğunuz, kendi kendine yemek yeme konusunda daha istekli ve kararlıdır. Aynı zamanda, ailenin yediği bazı yemekleri de yiyebilecek kapasiteye erişmiştir.

Artık hem yürümeye yeni başlayan çocuk hem de aile için bir takım yaratıcı yemek tarifleri vermek istiyoruz. Çocuğunuz ilk bebeklik dönemini geride bırakmıştır  ve dolayısıyla, büyümüş çocuk hakkında yeni tavsiyelere ihtiyacınız olacağı kanısındayız.

Bol Bol Enerji

Yürümeye yeni başlayan çocuğunuz, artık hızlı bir gelişim sürecindedir. Harcadığı bütün bu enerjiyi karşılaması için, minik midesine çok çeşitli besleyici gıdalar girmelidir. Midesinin hâlâ küçük olduğunu, aklınızda bulundurmalısınız. Bu yüzden, ona günde üç ana öğün ve iki ara öğün verebilirsiniz.

yürümeyi öğrenen bebek

Yürümeye yeni başlayan çocukların özellikleri

Henüz birkaç ay öncesine kadar temel besinleri anne sütü ve mama- olan bebeğiniz, artık daha katı gıdalar tüketmekte ve daha az sıvı almaktadır. Yine, bu dönemde, bebek artık ailenin geri kalanıyla benzer yemekler yiyebilecek hâle gelmektedir.

Dengesiz Beslenme

Çocuğunuz hâlen büyümekte olsa da, artık büyümesi ilk yılındaki kadar hızlı değildir. Dolayısıyla, bebeğiniz birkaç ay önce severek yediği gıdalara, artık o kadar çok ilgi göstermeyebilir. Aslına bakılırsa, yemek yemesi dengesiz bir hâl alabilir. Bazı günler yemek yemeye çok istekliyken, diğer günlerde iştahının çok az olduğunu fark edebilirsiniz. Bu, bütünüyle normaldir. Çocukların iştahı, büyüme gereksinimlerine göre değişir ve bu büyüme, günden güne bile farklılık gösterebilir. Siz, ona geniş çeşitlilikte yemekler sunduğunuz sürece, uzun vadede de olsa ihtiyacı kadar besini alacaktır. Elbette, eğer çocuğunuz alışık olmadığınız derecede zor beğenir bir tavır alırsa ve gereği kadar da kilo almıyorsa, çocuk doktorunuza danışmanız iyi bir fikir olacaktır.

Çocuğun Kendini Beslemesi

Yürümeye yeni başlayan çocuğunuz, artık kendi kendisine yemek yemek konusunda da tecrübelidir. Artık, sizin yardımınıza neredeyse hiç ihtiyaç duymayabilir. 15 aya yaklaştığı dönemde, küçük bir kaşık ve çatalı da rahatlıkla kullanabilir. Bu bölümde, bu gereçlerle alıştırma yapmasını sağlayacak tarifler de mevcuttur.

yemek yiyen bebek

 

Çocuğunuzu Oturmaya Alıştırmak

Eğer çocuğunuz kendine güvenle yürümeye başladıysa, yemek yerken yemek odasında ya da mutfakta gezinmeye hevesli olabilir. Dolayısıyla, çocuğunuza yemek yerken masada oturması gerektiğini, hatırlatmalısınız. Çocuğunuzun yemek yerken oturması, hem işinizi kolaylaştırır hem de olası boğulma kazalarını önler.

Çocuğun Yeterince Demir Alması

Bu dönemde, çocuğunuz, ya anne sütü ya da inek sütü içiyordur. Bu iki gıda da besin değeri bakımından zengin olsa da, demir bakımından pekiştirilmeleri iyi bir fikirdir. Bebeğinizin yeterince demir aldığından emin olmak için:

  • Demir bakımından zenginleştirilmiş gıdalar
  • Çocuğa günde en az bir öğün et ya da balık vermek
  • Günde üç fincandan (750ml) fazla süt içmemesinden emin olmak. Çocuğunuz demir bakımından yoksun olan sütten fazla içerse, diğer yemekler için iştahı kalmayacaktır.

 

Yağ ve Tuz

Çocuğunuz, ailenin yediği birçok yemeğe ortak olsa da ikinci yaşına kadar, tam yağlı gıdalar yemesine özen gösterin. Yağ, beyin gelişimi için önemlidir ve bebeğinizi tok tutar.

Şimdiye kadar, bebeğinize tuz vermediniz; ancak, artık ilk yaşına basmasıyla birlikte, bebeğin sodyum ihtiyacı artmaktadır. Bu yüzden, ona tuz vermeye başlamak, artık iyi bir fikirdir.

Lokantaya Giderken

Çocuğunuz, artık büyüdü ve bir lokantada sizinle beraber yemek yiyebilir mi diye merak ediyor olabilirsiniz. Şaşırtıcı olsa da, cevap evettir. Çocuğunuzu yemek için dışarı çıkarmak, onu yeni gıdalarla tanıştırmanın iyi bir yoludur.

Sizin tanımadığı yeni bir ortamda yemek yediğinizi gören çocuk da, sizi taklid etmeye çalışacaktır. Bununla birlikte, çocuğunuzla dışarıda yemek yerken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar aşağıda listelenmiştir:

Aile Dostu Lokantaları Tercih Edin: Genellikle ailelerin gittiği lokantaları, tercih edin. Böylelikle, eğer çocuğunuz bir sorun çıkartırsa, insanlar bunu anlayışla karşılayacaktır.

Yemeği Kısa Tutun: Yürümeye yeni başlayan çocuk için, bütün yemek boyunca masada oturmak, sıkıcı bir deneyim olabilir. Dolayısıyla, yemek zamanını kısa tutmak, iyi bir fikirdir.

Yanınızda Eğlenceli Nesneler Bulundurun: Çocuğunuzun yemeğin gelmesini beklerken oyalanması için, yanınızda kitaplar ve kuru boya bulundurun.

 

1 “Büyümeye Başlayan Bebek için Yemekler” yorumu;

Gaz Yapan Besinler | Bebek Besinleri · 4 Ocak 2015 at 21:51

[…] konuşamadıkları için kendilerini çok zor ifade ederler. Örneğin yediği bir yemekten rahatsız olan bebeğiniz vücuduyla size bunun sinyallerini verebilir ancak siz sorunun tam olarak […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0