Zeka Kartları ile Sağ Beyin Eğitimi Nasıl Gerçekleştirilir?

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 32 Saniye
Zeka Kartları ile Sağ Beyin Eğitimi Nasıl Gerçekleştirilir?

Türkiye’nin ilk ve tek erken eğitim sitesi sevgilibebek.com, zeka gelişimine katkıda bulunan ilk ürünü Zeka Kartları, anneler ve eğitimciler tarafından büyük ilgi görüyor.

Günümüzde 4 yaşına gelene dek erken okumanın ve matematiğin temelini atmış, okul yıllarında ise hiçbir öğrenme güçlüğü çekmeyen çocukların hemen hepsi “Zeka Kartları” yöntemiyle bu becerilerini geliştirmektedir.

Bu eğitim yöntemi 0-4 yaş arası çocukların tıpkı bir kayıt cihazı gibi gördüğü, duyduğu, temas ettiği ve deneyimlediği her şeyi, Maria Montessori ‘nin ilk kez kavramlaştırdığı “emici zihin” denilen dönemde, ileriki yıllarda kullanmak üzere kayıt ettiği bilimsel gerçeğinden yola çıkarak kurgulanmıştır.

Bu kartlarla ve videolarla yapacağınız eğitim uygulaması şöyle olmalıdır:


Eğitimi uygulama alanı:

  • Eğitimi, eğer çocuğunuzun ilgisi dağınık ve heyecanlı ise öncelikle beyin frekansını Alfa frekansına uyumlandırdıktan sonra başlatmanızı salık veriyoruz. Bunun için de sunumlardan önce 15-20 dakika kadar Barok veya meditasyon müziği dinlemenizde yarar görmekteyiz, çünkü bu uyumlandırma aynı zamanda sunumu yapacak sizin için de önemlidir.
  • Eğitimleri evde televizyon, bilgisayar vs gibi dikkat dağıtıcılardan arındırılmış bir yerde gerçekleştirmeniz eğitimin etkili olmasını sağlar.
  • Evde gün ışığı alan, minderler, yastıklar, çocuğunuzun sevdiği bir oyuncakla ve diğer eğitim malzemeleriyle hazırlanmış bir köşe de hazırlayabilirsiniz.

Eğitim öncesi: 

Çocuğunuza onu ne kadar sevdiğinizi, onun ne kadar özel olduğunu söyleyerek onu rahatlatın ve gevşetin. Bunu bir tekerleme haline de getirebilirsiniz. Böyle güven veren sevgi söylemleri beyni öğrenmeye en açık olan Alfa frekansına geçirip, sağ beyin yüklemesinin kolayca yapılmasını sağlar.

Sağlıklı bir insan beyninde tanımlanmış Beta, Alfa, Teta ve Delta olarak 4 farklı frekans vardır. Beta toplantı, ders, problem çözme gibi anlarda belirirken, Alfa uyku öncesi rahatlama frekans aralığı olup en kolay ve kalıcı öğrenme bu zamanlarda yaşanır.


Eğitim Sırası:

Eğitime Zeka Kartı kutularından çıkan Zeka Küpü videolarından 1 tane izlettirerek başlayabileceğiniz gibi, kartlar ile de başlayabilirsiniz. Bu konuda videolarla mı, kartlarla mı daha önce çalışmalı benzeri bir kural olmayıp, tamamen çocuğunuzun keyfine ve isteğine bağlı düzenlenebilmektedir. Video izlenimi ile ilgili olan tek kuralımız; çocuğun ekranla baş başa bırakılmaması ve mutlaka tensel temas içinde bir yetişkinle birlikte izlenmesidir. Her sunum seansınızda video izleniminin toplamda 4-5 dakikayı aşmamasına özen göstermeniz son derece önemlidir. Çocuğunuzun yaşı ne olursa olsun, 0-48 ay döneminde sanal ortamda, yetişkin tensel teması olmaksızın 4-5 dakikayı geçen sürelerde eğitim videoları dahi olsa izletilmesini onaylamamaktayız.

Zeka Kartları çocukların kullanması için değildir. Bu uyarı, kartların çocuğun sağlığı veya güvenliği için bir sakınca oluşturduğundan değil, kartların çocuk eline uygun boyutlarda tasarlanmamış olmasından ve özellikle de 24 aylıktan küçük bebeklerde bu kartların bebek tarafından kullanımı anlaşılamayacağından, temel güdü olarak ağıza alınıp tat alma duygularıyla keşfedilmesini önlemeye yöneliktir. Doğal olarak bu tip öngörülmeyen kullanımlar, kartların tahrip olmasına yol açacağı için yapılmamasını önermekteyiz.

Zeka kartları, ebeveynlerin çocukları ile ev eğitimi alanında kullanacakları eğitim araçlarıdır. Bu kartlar küçük bebeklerle de 2-3 ay çalışıldıktan ve bebeklerin kartların işlevini tamamen beyinlerinde pekiştirdikten sonra, bebeklerin önüne serilebilir ve indirekt geri bildirim alma esasıyla oyunlar kurgulanabilir. Böyle oyunlar esnasında, bebeklerin yetişkin kontrolünde kartlar ile teması, her hangi bir problem yaşatmayacaktır.


anneçocukKartları elinizde, çocuğa ardı ardına gösterilecek şekilde bir arada tutun.

Çocuğunuzun sizi ve kartları rahatlıkla görebileceği bir uzaklıkta durun.

Saniyede 1 resim gösterip, resmin kelime karşılığını söyleyecek hızda kartları ard arda gösterin.

Bu sunumu yaparken çocuğunuzun ilgisini canlı tutacak şekilde heyecanlı, alçalıp yükselen bir seslendirme yapmayı unutmayınız. Yoksa çocuğunuz sıkılacak ve ilgisi dağılacaktır. kartları sunarken ASLA ÇOCUĞUNUZA KARŞI YÜZÜNÜZÜ AĞZINIZI KAPATACAK BİÇİMDE SUNMAYINIZ !


Zeka Kartlarının gösterimi siz ve çocukla organik bir iletişim aracılığıyla gerçekleştiğinden, bu sunumları gün içinde 4-5 kez çok kısa süreli seanslar şeklinde tekrar etmeniz mümkün ve sakıncalı değildir.

Kartların arkasını çevirip, kelimeleri seslendirerek yapacağınız sunumla, erken okumanın temelini de atabilirsiniz. Aslen 3.seviye kartlarımızda( 24-48 ay ) bu durum göz önünde tutularak kartlarda görselin yer aldığı yüzeyde görsel isimleri de yazılı şekilde düzenlenmiştir.

Zeka Kartlarındaki görseller belli seçim kriterleri doğrultusunda, beynin maksimum sinaptik bağlantı yapmasına imkan verecek biçimde seçilmiş ve bir araya getirilmiştir. Başka bir nokta ise, sunumlarda görsel takip sırasına dikkat etmenize gerek yoktur. Tam tersi kartları karıştırıp her sunumda görsel takip sırasını farklılaştırarak sunmanızın, beyni şaşırtmak ve ezberi bozmak konusunda faydaları vardır.

Kart sayısı ve eğitim tekrarı size sıkıcı geliyor olsa da eğitimde tekrarın önemini aklınızdan çıkarmayınız.


Eğitimin devamında:

Eğitimin bu anına dek çocuğunuzu işitsel ve görsel olarak uyardınız. Dokunsal olarak da uyarmak için şunu öneririz;

  • Evde eğitim için kullanacağınız bir “Nesne Sepeti” niz olsun.
  • Bu sepete her hafta 10-15 nesne koyun.
  • Bu nesnelerin yumuşak-sert, parlak-mat, pürüzlü-kaygan, kuru-canlı gibi zıt kavramlar barındırmasına özen gösterin.
  • Bu nesneleri tutması için çocuğunuza da vereceğiniz için kesici, delici ve yanıcı olmamasına dikkat edin.
  • Nesneleri teker teker tanıtın, işlevlerini gösterin, kavramları tanıtın, birbirine vurun, ses çıkartmalarını sağlayın; farklı şekillerde bu nesneleri kullanın..
  • Bunu her hafta “Bakalım, bu hafta sepetimizde ne var?” gibi bir oyun haline getirebilirsiniz.

 Aklınıza takılan tüm sorular için: [email protected]

İlk Yayın Tarihi: 12 Mayıs 2020 @ 10:56

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

3 “Zeka Kartları ile Sağ Beyin Eğitimi Nasıl Gerçekleştirilir?” yorumu;

Bebeğinizin Beyin Gelişiminde 5 Temel Gerçek · 16 Ağustos 2015 at 14:59

[…] kurabilmesi için ebeveynler nasıl bir yol izlemeli, neler yapmalı ki ilk yılların eşsiz beyin gelişimine paralel bir zihinsel gelişim […]

Sağ Beyin Eğitimi Üzerine Notlar · 14 Mayıs 2015 at 23:59

[…] bir çocuğun zihninde imkânsız diye hiçbir şey yoktur. Bu masumiyet kaynaklı mutluluk hali Sağ Beyin Eğitimi’nde öğrenmenin anahtarıdır. Görsel hafıza, hızlı okuma ve ileri-matematiksel hesap yapma […]

Çocuklar Üzerinde Yüksek Derecede Etkili Ebeveyn Alışkanlıkları · 26 Şubat 2015 at 22:04

[…] için ne demesi gerektiğini söylüyorum! Bunu yaparken çok eğleniyoruz ve oğlum bir şeyler öğrendiğinin farkına bile […]

Yoruma kapalı.

İlgili Makaleler

SevgiliBebek

Kurucudan mesaj

18 Kasım 2013 de internet dünyasına katılan SevgiliBebek artık tam 3 yaşında ve sosyal medyada 380.000 kişilik bir takipçi kitlesiyle bu 3 yılda hep ilkleri yapmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Sağ beyin odaklı erken ev Devamını oku…

SevgiliBebek

SevgiliBebek Zeka Kartlarıyla Oynayabileceğiniz Yeni Oyunlar

SevgiliBebek Zeka Kartlarını yeni duyanlar için temel bir tanım yapacak olursak, kartlarımız Türkiye’de ilk ve tek nörolojik bazda doğumdan gelen öğrenme içgüdüsünü geliştirmek üzere kurgulanmış, ebeveynin ve/veya bakım verenle bebek arasındaki iletişimi sağlamlaştıran özel kriterler Devamını oku…

SevgiliBebek

Minik Kitap Kurtları Yetiştirmek İçin Kolları Sıvadık!

2014 yılı Kasım ayında sizlere Türkiye’de ilk kez 0-48 ay sağ beyin odaklı erken eğitim araçlarımız olan SevgiliBebek Zeka Kartlarını tanıtırken büyük bir hayalimiz vardı. Meraklı, araştıran, okuyan ve çabuk öğrenen, hayal gücü zengin ve Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0