Tuvalet Eğitiminde En Sık Görülen 5 Sorun: Çözümler ve Yapmanız Gerekenler

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 15 Saniye
Tuvalet Eğitiminde En Sık Görülen 5 Sorun: Çözümler ve Yapmanız Gerekenler

Havaların ısınmasıyla beraber pek çok ebeveyn hazır olduklarını düşündükleri bebeklerini tuvalet eğitimine başlatmakta. Bu süreç pek çok bebek için sorunsuz geçse de, bazı bebekler de bu süreç boyunca pek çok sorun yaşayabilir. Sizin bebeğiniz de böylesi bir sorun yaşıyorsa bu makalemizde bahsedeceğimiz sorunlara ve çözümlerine bir göz atmanızı öneririz!

1. Bebeğim tuvaleti kullanmayı reddediyor.

Bebeğinizin tuvaleti kullanmayı tamamen reddetmesi, tuvalet eğitimine hazır olmadığının önemli bir göstergesidir. Tuvalet eğitimine başlamadan önce bebeğinizin bu sürecin ne hakkında olduğunu ve kendinden ne beklediğinizi anladığından emin olun. Eğitime başlamadan önce tuvalete gitme konusunda bir ilgisi olup olmadığına, ve gün içinde bezinin en az 2 saat boyunca kuru kalıp kalmadığına bakın. Tuvaleti geldiğinde oyun oynamayı bırakmak, veya bezini kirlettiğinde yeni bir bez istemek de bebeğinizin tuvalet eğitimine hazır olabileceğinin işaretleridir. Eğer bebeğinizde bu belirtileri göremiyorsanız, tuvaleti kullanmayı reddetmesi de son derece normaldir.

Bebeğiniz hazır olmasa bile onu tuvalet eğitimine alıştırmak için pek çok adım atabilirsiniz. Onunla beraber banyoya gitmek, tuvalete giderken ne yaptığınızı anlatmak yararlı bir başlangıç noktası olabilir.

Eğer bebeğiniz hazır gözükmesine rağmen tuvaleti kullanmayı reddediyorsa, tuvalet eğitimini bir süreliğine durdurmak en yararlı çözüm olacaktır. Bebeğinizin istemediği bir süreci ona zorla yaşatmak travmatik sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle böylesi bir durumda 1-2 ay daha bez kullanmaya devam edip, daha sonra tekrardan başlamanızı öneriyoruz.

2. Bebeğim sadece onu tuvalete götürdüğümde tuvaleti kullanıyor.

Tuvalet eğitimine başlangıçta bebeğin tuvalete gitmek için ebeveynlerinin hatırlatmalarına veya doğrudan yardımına ihtiyacı olması son derece normaldir. Unutmayın, bu sürece başlayana kadar bebeğiniz idrarını ve dışkısını ne zaman canı isterse düşünmeden bezine yaptı. Bu durumdan tuvalet eğitimine geçişte bebeğinizin yapması gerekenleri teker teker uygulaması zaman alacaktır.

Bununla beraber bu geçiş sürecinin 1-2 haftadan daha uzun sürmesi, bebeğinizin tuvalet eğimi aldığını değil, sizin onu tuvalete götürme eğitimi aldığınızı gösterir. Böylesi bir durumda bebeğinize artık büyüdüğünü, ve kendisini tuvalete götürmeyeceğinizi belirtin. Aynı zamanda bebeğinize her kendi tuvalete gidişinde vereceğiniz bir ödül sistemi de yaratabilirsiniz. Bu ödülü küçük tutmaya özen gösterin, böylece bebeğiniz kazandığı alışkanlığın kendisinden zaten beklenmekte olduğunu ve ödülün de sadece alışmasına bir yardımcı olduğunu fark edebilir.

Bu geçiş sürecinde bir kaç ufak kaza yaşamanız son derece normal olacaktır. Bununla beraber bu sürecin uzaması, bebeğinizin tuvalet eğitimine hazır olmadığını gösterebilir.

3. Bebeğim idrarını yapmak için tuvaleti kullansa da, dışkısını yapmak için kullanmıyor.

Bebeklerin tuvalete dışkılamaması sık görülen bir problemdir. Bu problemin kaynağı iste psikolojik bir eksiklik hissidir. Bebeğiniz dışkıyı vücudunun bir parçası olarak gördüğünden, bu konuda tuvaleti kullanmayı vücudunun bir parçasının kendisinden alınması gibi görüyor olabilir.

Bebeğinizi bu sürece alıştırmak için bir kaç adımdan oluşan bir ufak eğitimi programı hazırlayabilirsiniz. Öncelikle bebeğinizi dışkısını tuvalete yapmak için zorlamayın, bu bebeğinizde olumsuz anılar yaratabilir. Bunun yerine ona bezine yapabileceğini, ama banyoya gidip yapması gerektiğini belirtin. 1 hafta kadar bu sürece devam ettikten sonra, bebeğinize dışkısını bezine yapmaya devam edebileceğini ama bunu kılozete veya oturağına otururken yapması gerektiğini öğütleyin. Bebeğiniz bu yeni kavrama da alıştıktan sonra sizin de işiniz kolaylaşacaktır. Bu noktadan sonra bebeğinizin durumuna göre direkt iç çamaşırlarına geçebilir veya bir süre daha bez kullanmaya devam edebilirsiniz.

4. Bebeğim sadece evde tuvalete gidiyor.

Bebekler evde kendi oturaklarına veya kullandıkları kılozete karşı bir bağlanma duygusu geliştirirler. Bu nedenle pek çok bebek kendi evi dışında tuvaleti kullanmak istemez. Özellikle umumi mekanlarda bulunan tuvaletler bebeğinizi bu konuda korkutabilirler.

Bu konuda yapabileceğiniz ise bebeğinizin daha güvende hissettiği (örneğin, anneanne / babaanne‘nin evi) mekanlarda tuvalete gitmesini sağlamak. Bunu bebeğiniz eğer oturak kullanıyorsa aynı oturağın bir eşini söz konusu ortama koyarak başarabilirsiniz. Bebeğiniz kendi evi dışında ikinci bir güvenli ortam edindiği an, başka ortamlarda da tuvalete gitmeye alışacaktır.

5. Bebeğim gün içinde tuvaleti kullanıyor ama gece altını ıslatıyor.

Pek çok ebeveyn gün içinde tuvaleti kullanmanın gece de kuru bir biçimde uyumak anlamına geleceğini düşünmektedir. Bununla beraber bebeklerin gece altlarını ıslatmaları son derece normaldir. Hatta ve hatta bu süreç 7 yaşına kadar devam edebilir. Bebeklerin ve küçük çocukların idrar keseleri ufaktır ve genelde yetişkinlere kıyasla derin uyurlar. Bu da özellikle uyanıp idrar yapmayı son derece zor bir hale getirebilir.

Eğer bu sorunu sık yaşıyorsanız, bebeğinize kullan at iç çamaşırları veya gece bezleri alarak bu sorunu çözebilirsiniz. Bebeğinizin idrar kesesi büyüdükçe ve uyku düzeni oturdukça bu sorun kendiliğinden kaybolacaktır.

Bu yazı //www.parents.com/toddlers-preschoolers/potty-training/problems/potty-training-common-problems/ adresinden derlenmiştir.

İlk Yayın Tarihi: 28 Haziran 2015 @ 14:18

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

2 “Tuvalet Eğitiminde En Sık Görülen 5 Sorun: Çözümler ve Yapmanız Gerekenler” yorumu;

Bebek Gelişimine Önem Verin | Kuum · 29 Ağustos 2015 at 20:37

[…] bir mutluluk kaynağıdır. Tabi bebek hayatın en önemli alanını oluşturacağından, doğumu, bebek gelişimi ve eğitimi gibi konularda uzmanlardan yardım almak önemli hale gelmektedir. Güvenilir uzman […]

Rutinler Bebeği Mutlu Eder · 13 Temmuz 2015 at 17:21

[…] […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Oedipus ve Elektra Kompleksi

Kız çocuğunuz babasına “ Ben büyüyünce seninle evleneceğim.” diyebilir. Erkek çocuklarının babalarını, kız çocuklarının ise annelerini kıskanması, Sigmund Freud’un Oedipus ve Elketra Kompleksi kuramlarında yer almaktadır. Ebeveynlerin bazen çaresizce üstesinden gelmeye çalıştıkları, çocuklarının düşmanlıklarının altında Devamını oku…

Güncel Haberler

Bebeklerde Uyku Sorunları Çocuklukta Davranış Bozukluklarına Yol Açıyor

Uzun dönemli bir araştırma sonuçlarına göre, günde 10 saatten az uyuyan bebeklerin 5 yaşından itibaren duygusal ve davranışsal sorun yaşama olasılığı, uykusunu alan bebeklere göre daha fazla. Norveç Toplum Sağlığı Enstitüsü’nde çalışmalarını sürdüren araştırmacılar, uyku Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

5 Yaşa Kadar Çocuklar Dijital Ortamı Nasıl Kullanmalı?

Çocukları tablet veya akıllı telefonlardan ayırmak oldukça zordur. Teknoloji ile iç içe büyümemiş olan ebeveynler, teknolojinin çocuklarının hayatında bu kadar büyük yer kaplaması ve teknolojinin avantajları ve dezavantajları hakkında endişe duymaktadırlar. American Academy of Pediatrics’de Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0