Televizyon İzlemek Otizmi Tetikliyor!

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 41 Saniye
Televizyon İzlemek Otizmi Tetikliyor!

Uzmanlara göre 0-2 yaş arasındaki bebeklerin günde 2 saatten fazla televizyon izlemesi otizmi tetikliyor. 2 yaşından önce çocuklara televizyon izletilmemesi gerektiğini vurguluyorlar.

Ebeveynler çocuklarını gün içerisinde saatlerce televizyon karşısında bırakabiliyorlar. Bunun nedeni genellikle diğer kardeşlerle ilgilenmek, evdeki diğer işlerini yapmak gibi sebepler. Anne ve babası çalıştığı için bakıcının baktığı küçük çocuklar da gün içerisinde uzun saatlerini televizyonun karşısında geçiriyorlar. Ancak kesinlikle küçük çocuklar uzun süre televizyon karşısında bırakılmamalıdır. Televizyon, tablet ve bilgisayar gibi elektronik aletlerin yalnızca ebeveynlerin kontrolünde, kısa süreli, seçilmiş programlar izletilerek ve programın ardından çocukla izledikleri hakkında sohbet edilerek izletilmesi gerekir, yalnızca bu şekilde kullanıldığında çocuğun gelişimine katkıda bulunulabilir. Ayrıca seçilen program izlenirken çocuk veya bebekle tensel temas içerisinde olmak gerekir. Aksi halde çocukların gerçekle olan bağlantıları kopmaya başlar, zihinsel ve ruhsal bozukluklar meydana gelir.

Uzun süre televizyon izlemek özellikle reklam ve müzik kliplerini uzun süre izlemek çocuklarda, otizm benzeri ağır gelişimsel geriliğe sebep olur. Bu çocukların dil gelişimi, öğrenme kapasiteleri, sosyalleşme ve göz teması gibi sosyal iletişimleri yaşıtlarına göre daha geride olur.

Özellikle ilk çocukları olan aileler, çocuklarındaki bu gelişimsel geriliklerin çok geç farkında varıyorlar ve bu da tedavinin zorlaşmasına sebep olur. Otizm belirtileri gösteren çocuklar çok hırçın ya da çok sakin oluyorlar. Kucağa alınmayı istemiyorlar. Göz teması kuramıyor ve kelime haznelerinin zayıf olmasının yanında konuşulanları da anlayamıyorlar. Çamaşır makinesinin karşısına geçip uzun süre izleme, sürekli kapı açıp kapatma, yaşıtlarının sevdiği oyuncaklara ilgi duymama, el çırpma, kanat çırpar gibi kollarını sallama gibi anormal hareketler sergiliyorlar.

Ülkemizde her 150’li çocuktan birisi maalesef otizmli. Erkek çocuklarda kız çocuklara göre 3-4 kat daha fazla görülüyor. Otizmin tam olarak nedeni bilinemiyor. Ancak genetik olduğundan kuşkulanıyorlar. Otizmin tetiklenmesinin bir nedeni de uzun süre televizyon izlemek.

Uzun süre televizyon izlemek ayrıca dikkat eksikliğine sebep oluyor.

Aileler çocukları ağlamasın, sussun diye gün içerisinde uzun saatler boyunca çocuklarının televizyon izlemesine müsaade ediyorlar. Araştırmalara göre 0-2 yaş aralığında gün içerisinde uzun süre televizyon izleyen çocuklar okul çağına geldiklerinde, dikkat eksikliği ve öğrenme güçlükleri gibi sorunlar yaşıyorlar. Televizyon ile otizm arasındaki bağlantı bilimsel olarak ispatlanmamış olsa da, çocukta var olan otistik belirtilerin televizyon ve bilgisayar nedeniyle tetiklendiği ve bu yüzden 2 yaşından önce çocuklara kesinlikle televizyon izletilmemesi gerektiğini unutmamak gerekir. Çocuklarda 3 yaşından önce tanı konulması tedavi şanslarını arttırıyor.

Otizm belirtileri gösteren çocukların bir kısmı aşırı huzursuz ve sürekli ağlarken bir kısmı da çok sakindir. Bu çocuklar acıktıkları ya da altlarını ıslattıklarında ağlamazlar. Yalnız kalmak isteyip, kucağa alınmaktan hoşlanmazlar. Dış dünyadan kopuk olurlar.

Ülkemizde otizmin ne olduğu tam olarak bilinmiyor. Aileler araştırıp öğrendiklerinde durumu kabullenmeleri zaman alıyor. Ancak yapılması gereken sabır göstererek tedavi sürecine destek olmalarıdır.

Ebeveynlerin yapması gereken en önemli şey ise, kendi televizyon izleme sürelerini kısıtlamaktır. Çocuğu güzel oyalandığı ya da ağlamadığı gerekçesiyle televizyon başında uzun saatler yalnız bırakmamaktır. Çocuklar davranışlarını şekillendirirken ailelerinin davranışlarını rol model alırlar. Bu yüzden anne ve babaların televizyon karşısında geçirdikleri zamanları kısıtlandırmaları gerekir. Ailelerin birlikte televizyon izlemek yerine kitap okumak, sohbet etmek, oyun oynamak, boyama yapmak, mutfakta birlikte yemek hazırlamak gibi farklı aktiviteler yapmaları gerekir.

İlk Yayın Tarihi: 20 Eylül 2016 @ 14:39

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Formül Mama İle Beslenme

Bebek beslenmesinde ilk tercih her zaman anne sütüdür. Ancak anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda bebekler formül mama ile beslenirler. Sizlerden gelen sorular doğrultusunda formül mama ile beslenen bebekler için bazı önemli noktalara değinelim Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuk Doktoru Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuk Doktoru Tavsiyeleri Çocuk Doktorunu Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz? Aileniz için bebek sahibi olmak ne kadar önemli ise, bebeğinizin doktor seçimini yapmak da bir o kadar önemli konudur. Şöyle ki; bebeğinizi, yaşamının özellikle ilk yılında Devamını oku…

Genel Sağlık

Altıncı Hastalığa Dikkat!

Roseola infantum diğer adıyla altıncı hastalık yüksek ateş ve huysuzluk gibi belirtileri nedeniyle, çoğunlukla diş çıkarma ile karıştırılan bir hastalıktır. Altıncı hastalık çoğunlukla 3 ay ile 3 yaş arası bebeklerde görüleblilir, 6 ay ila 1 Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0