Tekmeleme Oyunu

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 4 Dakika 51 Saniye
Tekmeleme Oyunu

Bebeğin Etkileşimli İlk Öğrenme Oyunu

Beşinci ayın başlarında, alt karnınızda küçük tekmeler ve hareketlenmeler hissetmeye başlayacaksınız. Bebeğin bu zamanda tekmelemesi tamamen normaldir. Bu onun keşfetmeye başlama ve dünyası hakkında bir şeyler öğrenme şeklidir. Bebeğiniz göbek bağıyla bağlı bir şekilde karnınızda yüzdüğü ve ara sıra rahim duvarlarına dokunduğu için, dış dünyayla bağlantı kurmasının tek yolu bir çeşit tekmeleme hareketidir.

Tekmeleme doğmamış bebeğinizin bacaklarının güçlenmesine de yardımcı olur. Programımızı kullanan pek çok ebeveyn bebeklerinin bacaklarının diğer çocuklarınkilerle karşılaştırıldığında özellikle güçlü olduğunu fark etmiştir.

Bebeğiniz, Tekmeleme Oyunu’nda başkalarına cevap vermenin esaslarını öğrenecektir. Oyun basittir – bebeğiniz tekmeler ve siz de cevaben karnınız üzerinde onun tekmelediği noktaya hafifçe vurur ya da baskı uygularsınız. Bebeğiniz tekmelerine cevaben sizin vuruşlarınıza alıştığında, hafifçe vururken “tekme” sözcüğünü kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bebeğinizin tekmelerine karşılık istikrarlı biçimde karnınıza vurursanız, belirli zaman ve yerlerde daha çok tekmelemeye başlayabilir. Bu oyunu üç veya dört hafta boyunca oynadıktan sonra, vuruşlarınızı birkaç inç yukarı çekerek bebeğinizin sizin vurduğunuz yeri tekmeleyip tekmelemediğine bakabilirsiniz!

Ben yaklaşık altı aylık hamileyken, eşim karnıma vurduğunda bebeğimizin onun vurduğu yeri tekmelediğinin farkına vardık. Sekizince ay itibariyle, bebeğe eşimin vuruşlarını dairesel biçimde takip etmeyi öğrettik. Harikaydı. (Kendi evinde bebeğinin öğrenme sürecini teyit eden başka bir heyecanlı annenin yorumları)

1982’den beri, yedi ila sekiz aylık bebeklerin dairesel tekmeleme yaptıklarına dair ondan fazla rapor almış bulunuyoruz Bütün durumlarda, hem anne hem de baba alıştırmadan oldukça keyif almıştır. Ebeveynlerin keyiflerinin ötesinde, bu alıştırma bebeğin artık basit bir şekilde, rastgele tekmelemek yerine ana rahmiyle olan temas noktasını babanın uyguladığı harici baskının düzeniyle eşleşecek biçimde hareket ettirmeyi öğrendiğini göstermektedir.

Ebeveynler, gelişmekte olan bebeklerinin yeteneklerini keşfetmek için küçük doğaçlamalar yapmakta serbesttirler. Doğum Öncesi Sınıfı alıştırmalarının kavramları ebeveynlerin gazete veya dergilerdeki yüzeysel açıklamaların yer aldığı makalelere dayanarak uygulayabilmelerine yetecek kadar basittir. Örneğin; Tayvan’da yaşayan bir çift Tekmeleme Oyunu’nu günlük bir İngilizce gazete olan “China Post”un bir baskısında okur. Alıştırmayı dener ve bebekleriyle hamileliğin ortalarında dokunsal-sözlü bir iletişim kurmayı başarır. Bebeğin babası, Dr. Van de Carr’a bir mektup gönderir:

Ocak ayından beri, eşim ve ben Tekmeleme Oyunu ile oldukça teşvik edici sonuçlar almaktayız. Alıştırmadan kesinlikle büyük bir “HEYECAN” duyduğumuzu belirtmeliyim. Şu an altıncı ayımızdayız ve bebeğimiz çok güzel tepkiler veriyor. Birkaç gece önce ona “Dünyanın en iyi babası kim?” diye sordum ve kulağıma bir hızlıca bir tekme yedim. (Todd Waldman, 20 Şubat 1986)

Tekmeleme Oyunu

Hedef: Tekmeleme Oyunu’nun amacı bebeğinize eylemlerinin bir iletişim yolu olduğunu ve bir tepkiye neden olacağını öğretmektir.

Oyunun daha gelişmiş varyasyonlarına geçtikçe, bebek eylemlerin tekrarlanabildiğini ve belirli kelimelerle bağlantılı olduğunu öğrenecektir. Tekmeleme Oyunu’nda bebeğiniz iki çeşit harici uyarıya cevap vermeyi öğrenir – dokunsal (temas) ve işitsel (ses).

Oyunun ilave bir amacı da ebeveynlere bebeklerin etkinliklerinin farkında olmalarını ve neredeyse içgüdüsel olarak cevap vermelerini öğretmektir.

Gerekli materyaller: Bir megafon, rulo yapılmış bir kâğıt ya da içi boş bir tüp veya normalden daha yüksek şekilde karnınıza doğru yönlendirdiğiniz sesiniz. Eğer “tekme” kelimesini başka bir aile bireyi söylüyorsa, karnınıza olabildiğince yaklaşmalı ve sesini doğruca bebeğe yönlendirmelidir.

Ne zaman başlanır: Tekmeleme Oyunu’na yaklaşık beş aylık ya da 20 haftalık hamileyken (ya da Doğum Öncesi Sınıfı yönlendirmelerine hamileliğinizin daha geç dönemlerinde başladıysanız, beşinci ve yedinci aylar arasında herhangi bir zamanda) başlayabilirsiniz. Yaklaşık bir ay sonra ya da bebeğinizin Tekmeleme Oyunu’nda kelime ve eylemlerinize istikrarlı bir şekilde cevap verdiğini fark ettiğinizde, oyunun daha ileri versiyonlarını uygulamaya başlayabilirsiniz. Tekmeleme Oyunu’nu oynamaya en az bir ay devam edin ve yedinci aydan sonra herhangi bir zamanda durun.

Tekmeleme Oyunu’nu uyarım seanslarınıza yedince aydan sonra dahil etmiş olsanız da, hamileliğinizin son aylarında bile ara sıra oynamaya devam edebilirsiniz. Zevkli bir oyundur.

Alıştırma ne kadar sıklıkla yapılmalı: Genellikle Tekmeleme Oyunu için en uygun zaman, yemek yedikten sonraki yaklaşık 30 dakika ila bir buçuk-iki saat arasıdır. Oyunu her gün, günde iki-üç defa olmak üzere yaklaşık iki dakika boyunca oynayın.

Bebeğiniz her hareket ettiği ve tekmelediği anda tepki vermenize gerek yoktur. Dikkatinizi karşılık vermeye odaklayabildiğiniz zamanları seçmek daha önemlidir.

İpucu: Hepimizin dikkatinin dağınık olduğu ve ne yaptığımıza pek de dikkat etmeden bir takım işler yaptığımız zamanlar olur. Eğer bebek hareket ettiği anda aklınızda başka bir şey varsa ve Tekmeleme Oyunu’nu oynamak isterseniz, başlamadan önce kafanızı toplamak için bir-iki dakika bekleyin. Sonra Tekmeleme Oyunu’nu oynayın ve ardından ne yapıyorsanız ona dönün. Böylece, bebeğinize ihtiyacı olduğunda tüm dikkatinizi verme fikrine alışmış olursunuz. Daha sonra başla etkinliklere dönebilirsiniz.

Tekmeleme Oyunu

AÇIKLAMALAR

1. Adım: Bebeğiniz tekmeleme hareketlerine başladığında:

a) karnınızın, bebeğinizin tekmelediği noktasına bir elinizle hafifçe vurun veya bastırın. Tekmeleme Oyunu’nun bu kısmını istediğiniz zaman uygulayın. Bebeğinizin hareketlerine cevap vermeye alışın.

b) birkaç gün sonra, karnınıza vurduğunuz anda “tekme, tekme” sözcüklerini de eklemeye başlayın.

Anneler: Sesinize rulo yapılmış kâğıt bir tüp veya megafon ile karnınıza doğru yön verin.

Yardımcılar: “Tekme tekme” derken, ağzınız bebeğin kafasına yakın olacak biçimde yanağınızı doğrudan annenin karnına dayayın. Anneler, siz de yardımcılara bebeğin ne zaman ve nereyi tekmelediğini söyleyin. Bebek sizi tekmelediğinde yardımcınız da karnınıza vurarak veya baskı yaparak “tekme tekme” der. Bebek tekmelerken bu alıştırmayı iki veya üç defa uygulayın.

2. Adım: Bebeğiniz karnınıza baskı yaptığınız veya vurduğunuz yeri tekmelemeye başlayınca, siz de tekrar baskı yapabilir ve onunla konuşabilirsiniz. Bu durum çabucak gerçekleşebilir veya birkaç hafta alabilir – sabırlı olmaya çalışın. Bazen bebekler oynamayı tamamen reddedebilir. Doktorunuz size bebeğinizin sağlıklı ve normal bir şekilde gelişmekte olduğuna dair güvence verdiği sürece, bu panik olmak için bir neden değildir, tekrar ediyoruz değildir. Unutmayın; her bebek benzersizdir ve farklı tepkiler verir.

Merhaba, Anne burada. Tekmele. Güzel bebeğim benim. Burayı tekrar tekmele.” deyin.

Tekrar tekmelemesini bekleyin ve benzer biçimde cevap verin. Bunu bir veya iki defa tekrarlayın.

1. Varyasyon

Diğer adımlarda olduğu gibi, bir yardımcı da bebekle doğrudan konuşabilir. Eğer yardımcı Baba ise, “Merhaba, Baba burada. Tekmele bakalım. Güzel bebeğim benim. Burayı tekrar tekmele.” der.

Burayı tekmele” dediğinizde, bebeğinizin biraz önce tekmelediği yere hafifçe vurursunuz. Ebeveynler bazen biraz eğlenmek ister ve “Anneyi tekmele. Güzel bebeğim benim. Anneyi buradan tekmele” derler. Söylenince kulağa biraz garip gelebilir ama bebeğe sadece bazı özel sesler ile eylemleri ilişkilendirmesini öğretmeye çalışmaktayız. Bahsettiğimiz bu durumda, “tekme” kelimesi ve “burada” konumu veya “Anne” ile ilişkilendirilen tekmeleme hareketidir.

İpucu: Bebeğiniz tekmeleme ile alakalı fiziksel duyumların (tepki olarak anne karnına baskı uygulanması) belirli seslerle (“Merhaba, Anneyi tekmele,” vs demeniz) bağlantılı olduğuna dair bir fikir edinmeye başlamaktadır. Bu zamanda bebeğinize kelime öğretmeye çalışmasanız da, söylediğiniz şeylerde tutarlı olmanız ve bebeğinizle sizi dinleyip size cevap vermesini beklediğiniz herhangi birisiyle konuştuğunuz şekilde konuşmanız çok önemlidir.

3. Adım: Tekmeleme Oyunu seanslarını mümkünse bebeğe Chopin gibi normal ritimde, yumuşak bir müzik çalarak bitirin.

Tekmeleme Oyunu’nun İleri Versiyonu

Eğer bebeğiniz vuruşlarınıza ve kelimelerinize tekmelerle cevap verirse, Tekmeleme Oyunu’nu daha ilginç hale getirebilirsiniz.

AÇIKLAMALAR

1. Adım: Bebeğiniz baskı ve vuruşlarınıza tekmeleyerek cevap verene kadar bekleyin. Elinizi karın üzerinde birkaç cm öteye, bebeğinizin kolayca ulaşabileceğine inandığınız yeni bir bölgeye hareket ettirin ve bu yeni noktaya vurun veya baskı uygulayın.

İpucu: Bebeklerin başlangıçta tepki vermemeleri alışılmadık bir şey değildir. Bebeğin önceki tekmelediği noktaya baskı yapmaya geri dönün ve farklı bir yöne gitmeye deneyin.

2. Adım: Bebeğiniz baskılarınızı takip ettiğinde, “Güzel! Burayı tekrar tekmele” deyin.

3. Adım: Bir süre sonra, baskılarınızı bebeğin takip etmesi için bir daire veya düzen oluşturacak şekilde uygulayarak oldukça ileri bir oyuna geçebilirsiniz.

İkinci Safha – İleri Öğrenme Oyunları

Hamileliğin yedinci ayının başı (28 hafta), Doğum Öncesi Sınıfı programının ikinci safhasına başlamak için en uygun zamandır. Programın bu kısmına ikinci safha diyoruz çünkü bebeğinizle ilk irtibatınızı ritim alıştırmaları ve Tekmeleme Oyunu ile hali hazırda kurmuş bulunmaktasınız. Şimdi doğmamış bebeğinize “öğretmeye” başlayacaksınız.

İkinci safha Tekmeleme Oyunu ile aynı prensiplere dayalı ilave alıştırmalar içermektedir ancak artık basit kelime ve eylemler tanıtılmaya başlanır. Örneğin; annenin karnına hafifçe vururken “pış, pış, pış” veya annenin karnını dairesel hareketlerle ovarken “ov, ov, ov” denir.

Unutmayın, bu seanslarda bebeğinizle konuşma alıştırması yapmak ve bir tepki beklemek önemlidir. Bu iki-taraflı bir iletişimdir ve kendi tepkileriniz kadar bebeğinizin tepkilerinin de farkında olmanız gerekmektedir.

Günde iki seans yapmanızı öneririz. Yalnız başınıza yapabileceğiniz seansı sabah, baba veya başka bir aile bireyinin katılımıyla yapacağınız seansı ise akşam saatlerinde planlamaya çalışın. Her iletişim seansı için beş ila on dakika yeterlidir. Bir iletişim seansı, isterseniz dahil edebileceğiniz Bebek Konuşması dışında olabildiğince çok sayıda ileri öğrenme oyunu içerir.

Eğer belirli bir etkinlikten özellikle keyif alıyorsanız veya bebeğiniz ona özellikle duyarlıysa, onu daha sık uygulayabilirsiniz. Eğer bebeğiniz belirli bir etkinliğe cevap vermiyorsa, onu daha seyrek yapabilir veya bırakıp yaklaşık bir hafta sonra yeniden gösterebilirsiniz.

Çeşitli oyun ve alıştırmalardan bir seri seçin ve seanstan seansa onu devam ettirin. Bebeğin kurduğunuz bu düzeni hatırladığını öne süren kanıtlar bulunmaktadır. Bu düzeni değiştirmek kafa karıştırıcı olabilir. Diğer bir deyişle, eğer Birincil Kelime Listesi ile başlar ve sonra Ksilofon Oyunu’na geçerseniz, takip eden seanslarda da bu sırayla gitmeniz gerekmektedir.

Programınıza sorunsuz bir şekilde uyduğu kadar çok sayıda etkinlik uygulamak için sağduyunuzu kullanın. Yaptığınız şeyden zevk aldığınızda bebeğiniz bunun bilmeye ve yapmaya değer olduğunu hisseder.

İleride bahsedilen oyun ve alıştırmaların hepsine, hamileliğin yaklaşık yedinci ayında ya da 28. haftasında başlanabilir. Özel esaslar her biri için ayrıca incelenebilir.

 

İlk Yayın Tarihi: 1 Ocak 2014 @ 07:30

6 “Tekmeleme Oyunu” yorumu;

Çocuk Oyunları - Hedefe Kitlen · 6 Şubat 2015 at 17:41

[…] yeni bir şey gördüğünde bacaklarını hızla hareket ettirdiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu tekmeleme hareketi için bir hedef belirleme oyunu oynamaya ne […]

Doğmamış çocuğum gerçekten öğrenebilir mi? · 16 Ocak 2015 at 21:31

[…] ve hatta annesinin duygularına ilgi göstermeyi öğrenme yetkinliğindedir. Bazı durumlarda bir tekme veya başka bir hareketle tepki […]

Gelişmekte Olan Bebeğinizin Doğum Öncesi Sınıfı Görüntüleme Resimleri · 15 Ocak 2015 at 17:02

[…] artık “vernix” denilen kalın, koruyucu bir kılıfla kaplıdır. Tekmeleri artık daha belirgin ve sıktır. Geçen 4 hafta içinde ağırlığı iki katına çıkmıştır. […]

Doğmamış Bebeğinizi Eğitmek · 15 Ocak 2015 at 14:14

[…] Annenin Tekmeleme Oyunu’nda olduğu gibi normalden üç kat daha yüksek sesle konuşması gerekmektedir. Yardımcılar […]

Birincil Kelime Listesi · 15 Ocak 2015 at 10:12

[…] duyumu betimler. Kelimeler tarif ettikleri duyumların çeşidine göre gruplara ayrılmıştır. Tekme Oyunu’nda kullanılan Tekme gibi, kelimelerin bazıları bebeğinizin hissedebileceği bir […]

Sağlıklı Bir Yeni Doğan İçin Yapılması ve Yapılmaması Gereken Çevresel Olgular – Sevgili Bebek · 3 Ocak 2014 at 00:33

[…] uzak durmalı ve diğer yoldan yürümelidir.” diye tavsiyede bulunmaktadır. Bebeğinizle Tekmeleme Oyunu ve Birincil Kelimeler Listesi gibi alıştırmaları kullandıktan sonra, yüksek ve ürkütücü […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Neden Erken Doğum Olur, Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle erken doğum nedir onu açıklayalım. 40 hafta süren hamilelik sürecinin sonunda doğum gerçekleşir, bu normal süreçtir. Erken doğum ise son adet tarihine göre 20. haftadan sonra 37. gebelik haftası tamamlanmadan başlayan doğum eylemidir. Tüm Devamını oku…

Hamilelik

Gebelikte Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı?

Döllenmiş yumurta henüz ana rahmine düşmeden başlayarak, annenin sağlıklı ve doğru beslenmesi, bebeğin metabolik gelişmesi ve gelecekteki sağlık durumu açısından son derece önemlidir. Anne adayı, dengeli bir diyet uygulaması gerektiğini ve bazı mineral ve vitaminlere Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Bebek Dostu Hastaneler

Dünya üzerinde 16000’den fazla bebek dostu hastane bulunmaktadır ve gün geçtikçe Türkiye’de de sayıları artmaktadır. Biz de bu konu hakkında bilgi sahibi olmayanlar için bir araştırma yaptık. Bebek dostu hastaneleri kısaca annelerin emzirmeye önem vermesini Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0