İştahsız Çocuğa Nasıl Yemek Yedirilir?

Yazar: Aile Danışmanı Ayşegül Coşkun -

Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakika 52 Saniye
İştahsız Çocuğa Nasıl Yemek Yedirilir?

Yemek yedirmek bazen ebeveynler için büyük bir savaş haline gelebilir, özellikle karşınızda yemek yemeyi reddeden bir ufaklık varsa. Öncelikle ebeveynler olarak, sağlıklı beslenme alışkanlığı ile ilgili bilmeniz geren bir kaç husustan bahsetmemiz gerekmektedir.

Anne-Babaların Bilmesi Gerekenler

Yemeyen Çocuğa Nasıl Davranmalı?

  • Doğru yemek yeme eğitimi bebeklikten başlar. Çocuk düzenli saatlerde, sakin bir ortamda beslenmelidir, yani asla telaşla ve aceleyle değil. Tanımadığı yiyecekler çocuğa küçük porsiyonlar halinde ve iştahı açıkken verilir; doyduğunda ya da tokken değil.
  • Çocuk bir kere yemek istemezse, bunu büyütmeyin! Kızdığınızı ve endişelendiğinizi belli etmeyin. Çocuk, yemek yemesinin sizin için ne kadar önemli olduğunu bir kez fark etti mi, yememeyi size karşı kullanabilir. Yemek doğal bir olay olmalı ve öyle de değerlendirilmelidir.
    Geçerli kural şudur: Yemek yemek bir gereksinimdir ama bir zorunluluk değildir!
  • Çocuğunuzun tıpkı siz yetişkinler gibi bazı yiyecekleri yememe hakkı var. Bunları yemeye zorlanırsa, kısa sürede sadece o yiyeceğe değil, benzer yiyeceklere karşı da bir antipati geliştirir. Çocuk aç değilse ve tabağındakileri bitirmeye zorlanırsa, aynı istenmeyen etki oluşabilir. Yemek hiçbir zaman bir ceza olarak kullanılmamalıdır.
  • Çocuğunuz çatalını tabağında isteksizce gezdiriyorsa, ondan acele etmesini istemeyin ya da bu yüzden onu eleştirmeyin. Sadece yemeğine devam etmek istiyor mu, onu sorun. İstemediğini söylerse, duygularınızı mümkün olduğunca belli etmeden tabağını kaldırın. Bir süre sonra açım diye sızlanmaya başlarsa, ekstra yemek, hele de abur cubur vermeyin sakın. Onu bir sonraki öğüne yönlendirin. Çocuk bir yemek ritmi edinmelidir. Kendisine gerekli besini, öğünlerde almayı öğrenmelidir. Bir sonraki öğünü beklemek, çocuk tabağındakileri bitirmedi diye kesinlikle bir ceza olarak kullanılmamalıdır. Ona ceza olarak daha önce tabağında bıraktıklarını da vermeyin sakın. Bu durum da anlık direniş ve nefrete dönüşür.
  • Çocuk iştahsızlıktan mustaripse, elbette bir doktora danışılmalıdır. Fiziksel bir neden olmadığı halde çocuğunuz yine de yemek yemekte zorlanıyorsa, birlikte bir program belirleyin:
  • “Sana öyküdeki gibi (birazdan anlatacağımız masal) yardım edeceğiz. Biz de yediğin her lokma için tabağının yanına bir şey koyacağız. Doyup da artık bir şey yiyemediğin zaman tabağındakileri bitirmek zorunda olmayacaksın. Bir sonraki öğünde daha iyi yiyeceğine eminim. Biliyorsun, arada bir şeyler atıştırmak yok. Pekala, tabağın yanına ne koyalım? Evde öyküdeki gibi sürekli fındık olmayabilir ama istersen oyun taşları koyabiliriz. Yemekte sana eşlik etmesi için el işinden küçük bir fare yapabiliriz ya da resmini çizebiliriz. Kazandığın oyun taşlarını daha sonra faren için fındıkla değiştirebiliriz. Kartondan fındık yapabiliriz ya da fareyi çizdiğimiz kağıda onları da çizebiliriz. Hangisi daha çok hoşuna gider?”
  • Bu kadar uğraşmak niye peki? Çocuk yemek yemeyi olumlu bir şey olarak algılamalıdır. Bu şekilde yemek yemeğe teşvik edilir ama zorlanmaz. Oyunun yemekten sonra sürdürülmesi motivasyonu arttırır ve ailedeki bütünlüğü güçlendirir.

Yemeyen Çocuğa Nasıl Yemek Yedirilir?

Eğer çocuğunuz sürekli olarak yemek yemeyi reddediyorsa, onu yemek yemeye teşvik etmek için bir masal anlatabilirsiniz.
Birazdan anlatacağımız masalı çocuğunuza okuyarak onun empati kurmasını sağlayabilir, yemek yemek için motivasyon oluşturmasına destek olabilirsiniz.
Masaldaki öğeleri gerçek dünyaya adapte edebilir, fare karakterini gerçek kişiler ya da gerçek oyuncakları ile özdeşleştirerek yaratıcılığına destek olup, yemek yeme konusunda çocuğunuzu teşvik edebilirsiniz.

İlk Yayın Tarihi: 19 Şubat 2016 @ 16:18

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Formül Mama İle Beslenme

Bebek beslenmesinde ilk tercih her zaman anne sütüdür. Ancak anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda bebekler formül mama ile beslenirler. Sizlerden gelen sorular doğrultusunda formül mama ile beslenen bebekler için bazı önemli noktalara değinelim Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Çocuklarım olmasa bir an bile katlanmazdım!

  Bazı cümleler vardır, zaman zaman herkes söyler veya herkes işitir; ama bu cümleleri en fazla terapistler işitir. Başlıkta kullandığım cümle de işte bu cümlelerden bir tanesidir. Evliliğinde istediğini bulamayan, hayal kırıklığına uğrayan ama bir Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0