İleri Yaşlarda Hamilelik Hakkında Merak Edilenler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 26 Saniye
İleri Yaşlarda Hamilelik Hakkında Merak Edilenler

İleri yaşlarda hamilelik derken 35 yaş ve üzeri yaşlar kast ediliyor. İleri yaş hamileliğinde düşük riski, down sendromu, dış gebelik, gelişme geriliği gibi bazı sorunlar akla geliyor. Kulağa hoş gelmeyen bu sorunlar özellikle günümüzde çeşitli sebeplerle bebek sahibi olma kararını biraz geçe almış çiftleri endişelendirebiliyor. İleri yaş gebeliklerinde bahsedilen sorunların gerçekleşme ihtimali, alınabilecek önlemler nelerdir bunları araştırdık.

Günümüzde, uzun süren eğitim hayatı nedeniyle evlilik yaşının uzaması, iş sahibi olmak için süren uzun arayış, kariyer planları ve maddi kaygılar, bazen çiftlerin doğacak bebeğin sorumluluğu için kendilerini hazır hissetmemeleri çiftlerin çocuk sahibi olma hayallerini erteleyebiliyor.

Gebelik için ideal yaş aralığı nedir?

Hamilelik için alt sınır 18 olmalıdır. Bunun sebebi kadın vücudunun istisnai durumlar hariç 18 yaşına kadar gelişimine devam etmesidir. Sağlıklı bir gebelik için fiziksel, hormonal ve psikolojik olarak en iyi durumda olmak gerekir. Bunun için alt limit 18 yaştır. İleri yaşlarda hamileliğin riskleri olduğu gibi erken yaşta hamileliğin de riskleri vardır.

Sorunsuz bir hamilelik için ideal yaş aralığı ise, 20-35 yaş aralığı olarak belirlenmiştir. Bu elbette ki 35 yaşından sonra hamile kalmamak gerekir demek değildir. Ancak tıbbi risklerden dolayı daha tedbirli olmak gerekir.

İlerleyen yaş neden hamilelikte risklere neden olur?

Yaşın ilerlemesiyle birlikte anne adayında, tansiyon, diyabet, böbrek ve kalp yetmezliği, kilo artışı gibi sağlık sorunları görülme ihtimali artıyor. Bu yaşlarda hamilelerde yüksek tansiyon, hamilelik diyabeti, embriyolarda kromozom bozukluğu görülme sıklığı da artıyor. Bu hastalıklar da hem anne adayını hem de bebeğini olumsuz etkiliyor. Ancak alınacak önlemler, düzenli doktor kontrolü, daha dikkatli ve hassas davranarak sorunsuz bir hamilelik dönemi geçirmek mümkün.

İleri yaşlarda hamile kalma ihtimali

İlerleyen yaşla birlikte, yumurta kapasitesinin azalması, myom, polip ve enfeksiyon gibi sebeplerle geçirilen cerrahi müdahale ihtimalinin artmasıyla, rahim ve tüplerin yapısında bozulmalar meydana gelebilir. Bu da hamile kalma olasılığını azaltır.

30 yaşından itibaren doğurganlık oranının düşmektedir. Bu oran 35-38 yaşından sonra daha hızlı bir düşüşe geçer. 20 yaşında bir kadının her ay hamile kalma olasılığı %20-25 iken, 30 yaşındaki bir kadının hamile kalma olasılığı % 15-20’dir. 40 yaşından sonra bu ihtimal % 5’ lere kadar düşüyor.

Erkeklerde yaş faktörü daha önemsiz. Erkeklerde üreme yeteneği kadınlara göre daha uzun süre devam edebiliyor. 50’li yaşlara kadar erkekler bebek sahibi olabiliyorlar. Ancak ilerleyen yaşla beraber karşılaşılabilecek sperm bozuklukları bebeğin sağlığını etkileyebilir.

İleri yaş hamileliklerinde karşılaşılan sorunlar nelerdir?

Çoğul Gebelik

İleri yaş hamileliklerinde, çoğul gebelik riski artar. Çoğul gebelikten risk olarak bahsedilmesinin sebebi ise hem anne hem de bebeği için bazı sorunlara yol açabilmesidir. Yaşın haricinde, ileri yaşta hamile kalmak için uygulanan bazı tedavi yöntemleri de çoğul gebelik ihtimalini arttırır. Çoğul gebelik, erken doğum, annede yüksek kan basıncı, gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) gebeliğe bağlı şeker hastalığı gibi sorunlar için ek risk taşır.

Dış Gebelik

Yaş ilerledikçe fark edilen ya da edilmeyen pelvik enfeksiyon geçirme ihtimali de artar. Pelvik enfeksiyon, kadının yukarı genital organlarında çeşitli mikrobiyolojik etkenler nedeniyle oluşan enfeksiyondur. Her enfeksiyon tüplerde bir miktar hasar bırakır. Yaşla birlikte tüplerde hareket etme potansiyeli azalacağından dış gebelik ihtimali artar.

Gelişme Geriliği

İleri yaşlarda anne adayında, dolaşım sistemini bozan, tansiyon, şeker gibi hastalıklar daha sık görüleceğinden, rahim içi gelişme geriliği riski artar. Rahim içi gelişme geriliği (IUGG) anne rahmindeki bebeğin, gebelik yaşına göre olması gerekenden daha küçük olmasıdır.

Erken Doğum

Gelişme geriliğine neden olan sebepler erken doğuma da sebep olabilir.

Sezaryen Doğum

İleri yaşlarda anne ve bebeğinde komplikasyonlara daha sık karşılaşıldığından, hem annenin hem de bebeğinin hayatını kurtarmak için yapılan sezaryen operasyonların ihtimali 2-3 kat daha fazladır.

Anomali

Yaşla birlikte down sendromu gibi kromozom anomalisi ihtimali de artar. Ancak gerekli testler yapılırsa down sendromundan korkmaya gerek yoktur. Yapılan bu testlerin düşüğe sebep olma ihtimali, %100’ de 1’den azdır. Bununla birlikte son yıllarda anne adayının kanı alınarak bebeğin kromozomlarının tayinine yönelik testler yapılabiliyor. Bu testler hem risk taşımaz hem de testlerden kaynaklı düşük ihtimalini ortadan kaldırır.

İleri yaşlarda hamilelik planlayanların dikkat etmesi gerekenler!

İleri yaşlarda hamilelik planlayanlar, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi genel sağlık problemlerini kontrol ettirmeli ve kontrol altında tutmalıdır. Kilo problemi varsa bunu çözmelidir. Şişman kişilerin gebelikleri sırasında sorun yaşama ihtimali daha fazladır.

İleri yaşlarda hamilelik beraberinde bazı sorunlar getirse de, günümüzde gelişen teknoloji ile beraber düzenli doktor kontrolü, sigara ve alkolü bırakma, fazla kiloları verme,  ayrıntılı bir “check up” yaptırma , sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz gibi önlemler, mutlu sona ulaşmak ve gebeliği sorunsuz bir şekilde sonlandırmaya büyük katkı sağlıyor.

İlk Yayın Tarihi: 4 Eylül 2016 @ 14:57

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Hamilelikte Pilates Yapılabilir Mi?

Spor sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktör. Hamilelik döneminde yoga, pilates, spor, yüzme gibi pek çok spor dalını yapmanın, anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini daha iyi hissetmesi için önemli olduğu Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Normal Doğumun Avantajları

Normal doğumu tercih eden anne adaylarının yaklaşık 40 haftalık bir sürenin sonunda doğumun başlaması için ihtiyaç duyduğu şey, doğum sancılarıdır. Normal doğumun ilk belirtileri çoğunlukla bu sancılardır. Eğer bu sancılar yalancı sancı değilse doğum başlamış Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Down Sendromunu Belirleyen Kan Testi

Anne karnındaki bebeklerdeki hastalıkların belirlenmesi için gebelik sırasında yapılan kan testlerinde büyük ilerlemeler kaydedildiği belirtildi. New England Journal of Medicine‘de yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, Amerikalı uzmanlar, Down Sendromu’nun belirlenmesi için uygulanan Roche kan testinin daha Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0