İkincil Kelime Listesi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 21 Saniye
İkincil Kelime Listesi

İkincil Kelime Listesi

Bebeğiniz bu zamana dek yaptığınız çalışmalardan kelimelerin kendi dünyasında önemli olduğunu ve kelimelerin anlamları olduğunu öğrenmiş bulunmaktadır. Hamileliğinizin son ayında (veya son üç haftasında), İkincil Kelime Listesi kelimelerini kullanarak bebeğin dış dünyaya olan farkındalığını daha da artırabilirsiniz. Bu kelimeler bebeğin uterus içinde deneyimleyemeyeceği kavramlar içindir. Bu listedeki kelimeler bebek için hayatının ilk dört ayında önemli olacak kavramları tarif etmekte ve bebeğin doğumdan sonra duyacağı kelimelere aşina olmasını sağlamaktadır.

Bunun yanında, bebeğinize kelimelerin seslerini öğretirken kendi konuşma kalıbınızı ve lehçenizi de geçirmeye başlarsınız. Ek olarak, bebeğiniz sesinizin tonunu da tanımaya başlar. Hatta konuşma kalıbınız doğumdan sonraki ilk günlerde bile bebeğin ağlama ve mırıldanmalarında hissedilebilir.

Henry Truby’nin çalışması, prematüre bebeklerin ilk ağlama spektrografilerinin dahi annelerinin spektrografilerinde görülen konuşma özelliklerinin bir kısmını içerdiğini göstermektedir. Buna ek olarak, dilsiz annelerin yeni doğan bebeklerinin (veya sağır bebeklerin) doğumda ağlamamaları veya tuhaf bir şekilde ağlamaları anne karnında konuşmadan yoksun kalındığında neler olduğunu ortaya koymaktadır. (Dr. David Chamberlain, Bebekler Doğumu Hatırlar’ın yazarı)

İkincil Kelime Listesi

  1. 1. Sevgi

  2. 2 .Öpücük

  3. 3. Uyku

  4. 4. Konuşma

  5. 5. Sen

  6. 6. Süt

  7. 7. Islak

  8. 8. Kuru

  9. 9. Bez (veya bez için kullanacağınız başka bir kelime)

  10. 10. Bu bu (biberon için)

  11. 11. Anne bu bu (anne sütü)

  12. 12. Gitme

  13. 13. Geri gelme

  14. 14. Geğirme

  15. 15. Elma suyu

  16. 16. Anneanne

  17. 17. Dede

  18. 18. Göz

  19. 19. Burun

  20. 20. Ağız

  21. 21. Kol

  22. 22. Bacak

  23. 23. Parmak

  24. 24. Kulak

  25. 25. Dil

  26. 26. Pudra

  27. 27. Su

  28. 28. Erkek kardeş

  29. 29. Kız kardeş

  30. 30. Kusma

  31. 31. Kaka (bez değişimi)

  32. 32. Esneme

  33. 33. Dondurma

  34. 34. Mısır gevreği

İkincil Kelime Listesi

Hedef: İkincil Kelime Listesi’nin amacı; doğumdan sonra listedeki kelimelerle temsil ettiği nesneler arasında bağlantı kurmaya başlayabilmeniz için bebeğinizi bu kelimelere aşina hale getirmektir. Siz de aynı zamanda bir öğretmen olarak, bebeğinize kelimeleri anlaşılır biçimde söyleme ve her gün kullandığınız eşyaları düşünme alışkanlığı geliştirmektesinizdir.

Ne zaman başlanır: Bu öğrenme oyununa hamileliğinizin 34. haftasında başlayabilirsiniz ve doğumdan sonra da devam edersiniz. Bebek doğduktan sonraki öğrenim “Bu senin burnun.”, “Bu senin ağzın.”, “Bu senin bezin.” gibi dolambaçsız cümleleri kapsar.

Alıştırma ne kadar sıklıkla yapılmalı: İkincil Kelime Listesi her zamanki konuşma seanslarınızın bir parçası haline gelir. Bu alıştırmaları yapmak için ek bir zaman ayırmanıza gerek yoktur.

İkincil Kelime Listesi

AÇIKLAMALAR

Öğrenme seansınızın sonuna doğru kelimeleri anlaşılır bir biçimde tekrarlayın. Mevcut zamanınıza göre listeyi kısaltmak uygun olabilir. Bebeğinizin doğumundan kısa süre sonra kullanmanızın muhtemel olduğu kelimeleri seçin.

İlk Yayın Tarihi: 1 Ocak 2014 @ 02:33

2 “İkincil Kelime Listesi” yorumu;

Bebeğinizle İlk İletişim Alıştırmaları – Sevgili Bebek · 3 Ocak 2014 at 00:49

[…] bebeğinize bu bölümdeki Birincil ve İkincil Kelime Listeleri’ni tanıtırken bir nesne, eylem veya kişi için iki farklı kelimeler kullanmaktan kaçının. […]

Bebek Konuşması – Sevgili Bebek · 3 Ocak 2014 at 00:40

[…] kendi programınıza göre belirlemelisiniz. Eğer isterseniz Bebek Konuşması kelimelerini ve İkincil Kelimeler’i bir kayıt cihazına kaydedebilir ve bebeğinize günde bir defa […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Neden Erken Doğum Olur, Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle erken doğum nedir onu açıklayalım. 40 hafta süren hamilelik sürecinin sonunda doğum gerçekleşir, bu normal süreçtir. Erken doğum ise son adet tarihine göre 20. haftadan sonra 37. gebelik haftası tamamlanmadan başlayan doğum eylemidir. Tüm Devamını oku…

Hamilelik

Gebelikte Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı?

Döllenmiş yumurta henüz ana rahmine düşmeden başlayarak, annenin sağlıklı ve doğru beslenmesi, bebeğin metabolik gelişmesi ve gelecekteki sağlık durumu açısından son derece önemlidir. Anne adayı, dengeli bir diyet uygulaması gerektiğini ve bazı mineral ve vitaminlere Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Bebek Dostu Hastaneler

Dünya üzerinde 16000’den fazla bebek dostu hastane bulunmaktadır ve gün geçtikçe Türkiye’de de sayıları artmaktadır. Biz de bu konu hakkında bilgi sahibi olmayanlar için bir araştırma yaptık. Bebek dostu hastaneleri kısaca annelerin emzirmeye önem vermesini Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0