Hamilelik Öncesi ve Hamilelik Boyunca Beslenme Esasları

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 24 Saniye
Hamilelik Öncesi ve Hamilelik Boyunca Beslenme Esasları

Hamilelik Öncesi ve Hamilelik Boyunca Beslenme Esasları

Doğum Öncesi Sınıfı programına katılmaya karar vererek, doğmamış bebeğinizin fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimine sıra dışı bir bağlılık göstermektesiniz.

Bu bağlılık hiçbir konuda bebeğinizin büyümesi için gereken beslenmeyi sağlama sürecinde olduğu kadar önemli olmamıştır. Eğer gerekirse, bebeğinize içinde gelişebileceği sağlıklı bir vücut sağlamak için, beslenme düzeninizi ve fiziksel etkinliklerinizi değiştirerek bu sürece hamile olmadan önce bile başlayabilirsiniz.

Hamilelik Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli

Mümkünse vücudunuza hamileliğe hazırlanması için üç ila altı ay kadar zaman verin. Bu zaman süresince grip ilaçları, aspirin gibi tüm gereksiz ilaçları ve kafein gibi uyarıcıları kesmelisiniz. Sigara içmeyi bırakmalı ve eşinizi de bırakmaya ikna etmeye çalışmalısınız çünkü aynı “havayı paylaşmaktasınız.”  Eğer eşiniz sigara içerse, siz ve bebeğiniz de pasif olarak dumanı solursunuz.

Hamilelikte Alkol ve Uyuşturucu

Alkolü hayatınızdan çıkarın. Marihuana veya diğer uyuşturucuları kullanmayın. Kullandığınız uyuşturucu çeşidine bağlı olarak, (gerek reçeteli gerekse sözde keyif verici denen, uygunsuz uyuşturucuların kullanımı) kimyasal kalıntıların vücudunuzu terk etmesi birkaç haftayı bulabilir.

Hamilelik ve Doğum Kontrol Hapları

Hamile kalmayı planlamanızdan birkaç ay önce doğum kontrol hapları almayı, mümkünse tamamen bırakınız. Doğum kontrol haplarının fetüsü olumsuz şekilde etkileme potansiyeline sahip hücresel kromozom değişimlerini ve başka anomalileri artırdığı bilinmektedir. Siz ve partneriniz hamile kalmanıza hazır olana kadar başka doğum kontrol yöntemleri kullanabilirsiniz.

Hamile kalmadan önce olabileceğiniz en iyi formda olun. Şimdi, fazla yağlardan kurtulmanın, vücudunuzu güçlendirmenin ve kardiyovasküler sisteminizi geliştirmenin zamanıdır. Hamile kaldıktan sonra kilo vermeye çalışmayın ve normal egzersiz düzeninizi değiştirmeyin.

Hamilelik Öncesi ve Hamilelik Boyunca Nasıl Beslenmelisiniz

Hamileliğe hazırlık aynı zamanda uyacağınız esaslara göre dengeli bir beslenmeyi de kapsar. Hamileliğiniz süresince sadece kendiniz için değil aynı zamanda bebeğiniz için de besleniyor olmanız belki eski ama geçerli bir klişedir. Hatta bu sayfalardaki beslenme önerileri doğmamış bebeğinizin beyin gelişimini artırmak için de tasarlanmıştır.

Hangi gıda kombinasyonlarının sizin ve etkinlik programınız için en uygun olduğunu öğrendiğinizde bu esaslara uymanız kolaylaşacaktır.

Örneğin, çalışan anneler süzme peynir kombinasyonlarını öğle yemeği için yanlarına almanın yakındaki bir restoranda doğru gıda kombinasyonu aramaktan daha kolay olduğunu düşünebilirler.

İsterseniz, size uygun birkaç özel menü önermesi için kayıtlı bir diyetisyene danışmayı düşünebilirsiniz.

Uyacağınız beslenme esasları değiştirilmeden veya doktorunuza danışmadan kullanılacaktır diye bir durum söz konusu değildir. Eğer belirli besin alerjileriniz veya başka beslenme kaynaklı veya metabolik bir rahatsızlığınız varsa danışmak ve gerekirse değiştirmek özellikle önemlidir

Bebeğinizin beyin ve genel gelişimini destekleyen öneriler, tıbbi durumunuza bağlı olarak özel bir beslenme koşulunuz olduğunda doktor tavsiyesiyle çelişmemelidir.

 

Bulantıyı Azaltma

Tercihlerinize uyumuna ve yedikten sonra vücudunuzun nasıl hissettiğine göre gıdaları ve hazırlık yöntemlerini seçerken bu programın tüm yönlendirmeleri ile beraber sağduyunuzu da kullanın.

Hamilelikte Sabah Bulantıları

Sabah bulantılarından şikâyet eden ama hassas midelerini bir gece önce yedikleri yağlı fast food yemeklerle ilişkilendirmeyen kaç kadın olduğunu bilseniz şaşırırsınız. Ne yediğinizin ve belirli gıdaları yedikten sonra nasıl hissettiğinizi kaydettiğiniz bir liste tutun. Eğer bulantı hamileliğiniz sırasında önemli bir problem haline gelirse bu liste doktorunuza yardımcı olabilir.

Eğer üç kez büyük porsiyon yerine, sık ve az miktarlarda yemek yerseniz hamileliğinizin ilk birkaç ayında daha rahat edersiniz. Bu durum bulantı hissetme eğiliminizi düşürecektir.

 

Lezzeti Aktarmak

Hamileliğiniz sırasında neler yediğinizi iyi düşünün. Fark etmeden de olsa tatlıya zaafı olan veya kızartma yemeklere düşkün bir bebek yaratabilirsiniz. Doğum Öncesi Sınıfı programına katılan bir anne hamileliği sırasında kronik bir donut bağımlısı olduğunu belirtmiştir. Donutlar basit şeker bakımından zengindir. Doğan küçük kızının da en sevdiği şey donut olmuştur ve bugün, hala da öyledir.

Hamilelik dönemi boyunca, yiyecek tatlarının bebeğe aktarılabilindiğine inanmaktayız. Dr. David Chamberlain Bebekler Doğumu Hatırlar adlı kitabında, gelişmekte olan bebeğin dili üzerindeki tat alma tomurcuklarının gebeliğin sekizinci haftasında nasıl oluşmaya başladığını açıklamaktadır. Tomurcuklar on üçüncü haftaya gelindiğinde “yetişkin formuna” ulaşmaktadır. Tat almak için gereken tüm fiziksel bileşenler bir sonraki hafta içinde gelişmektedir. Chamberlain fetüsün 12. hafta itibariyle yutabilme yetisinde olduğunu bile söylemektedir.

Chamberlain: “Tüm bunları toparlarsak, bilim insanları bebeğinizin doğumdan 25 hafta öncesinde tatları almaya başladığına inanmaktadır.” diye belirtmektedir.

Hamilelikte Anne ve Bebeğin Beslenme İlişkisi

Yediğiniz gıdalar vücut tarafından emildiği için bazı tatlar direkt kan akışına karışarak bebeğinize ulaşabilir ve böylece bebeğiniz tarafından deneyimlenebilir. Eğer hamilelik süresince tek tip yiyecekten çok fazla yerseniz bebeğiniz o tada oldukça aşina olabilir ve doğumdan sonra o yiyeceği diğerlerine tercih edebilir.

Kulağa garip gelebilir ancak, katı gıdalara geçtiğinizde ufaklık annesinin sıcak çikolatalı dondurma veya pesto soslu spagetti damak zevkini almışsa şaşırmayın.

4 “Hamilelik Öncesi ve Hamilelik Boyunca Beslenme Esasları” yorumu;

Bebeklerde Göz Sorunları: Nedenler ve Belirtiler · 31 Mart 2015 at 19:04

[…] bebekler kataraktlı gözle doğabilirler. Bu genelde kalıtımsal nedenlerden kaynaklanmakta olup, hamilelik sırasında annenin geçirdiği virütik bir hastalıktan da kaynaklanabilir. Kataraktın […]

Kansızlığa Çözüm Olabilecek 8 Gıda · 31 Mart 2015 at 17:44

[…] hamilelik sonrası kansızlık çok sık görülmekle beraber, doğru ve dengeli bir beslenme bu sorunu […]

Fetal İnsan Hakları Bildirgesi · 19 Mart 2015 at 18:50

[…] sigara içiciliği ve video gösterim terminallerindeki düşük düzeyde radyasyonun her biri hamile kadınların evde ve iş yerlerinde maruz kaldığı potansiyel ve daha önceleri bilinmeyen […]

Hamilelik Öncesi ve Hamilelik Boyunca Kaçınılması Gerekilen Gıdalar · 16 Ocak 2015 at 15:03

[…] uzak durun. Eğer sindiriminde diğerlerinden daha fazla zorlandığınız yiyecekler varsa hamileliğiniz boyunca bu gıdalardan […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik

İkincil Kelime Listesi

İkincil Kelime Listesi Bebeğiniz bu zamana dek yaptığınız çalışmalardan kelimelerin kendi dünyasında önemli olduğunu ve kelimelerin anlamları olduğunu öğrenmiş bulunmaktadır. Hamileliğinizin son ayında (veya son üç haftasında), İkincil Kelime Listesi kelimelerini kullanarak bebeğin dış dünyaya Devamını oku…

Hamilelik

Egzersiz Evde Tek Başına Yapılmaz!

Anne adayları için egzersizin yararları bilimsel bir gerçek ancak egzersizlerin fizyoterapist tarafından hazırlanacak bir programla yapılması çok önemli. Bazı anne adayları birkaç ders eğitim alıp devamını evde tek başına yapması hem kendi hem de bebeklerinin Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Hamilelikte Pilates Yapılabilir Mi?

Spor sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktör. Hamilelik döneminde yoga, pilates, spor, yüzme gibi pek çok spor dalını yapmanın, anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini daha iyi hissetmesi için önemli olduğu Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0