Erken Eğitim

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 18 Saniye
Erken Eğitim

ERKEN EĞİTİM DOĞUMDAN ÖNCE BAŞLAR …

Çoğumuz Erken Eğitim veya okul öncesi eğitim dendiğinde 4-6 yaş aralığındaki yuva veya ana sınıfı eğitimini algılıyor veya kastediyor. Oysa günümüzde erken eğitim süreci Anne rahminde başlayan bir süreci kapsamaktadır.

Bebekler henüz doğmadan anne karnında çeşitli eğitici tekniklerle eğitilmeye başlar.

Ana Rahminde Bebek Eğitimi

1990 lı yıllar tıp dünyasında beynimizin gizemlerinin çözülmeye başlandığı dönem olarak anılır. Elektronik ve manyetik ölçüm cihazlarının gelişimiyle paralel artan insan beynini daha yakından tanıma çabaları beynimizle ilgili daha önce bilmediğimiz onlarca biyolojik gerçeği ortaya çıkarmıştır.

Örneğin insanın tüm yaşamı boyunca tekrarlanmayacak eşsiz hızdaki beyin gelişimi doğumdan itibaren ilk 36 ay sürecinde yaşanmaktadır.

Başka bir biyolojik olgu ise bebeklerin Anne rahminde geçirdiği 9 aylık dönemde Annenin üzüntü sevinç endişe benzeri tüm duygularını Annenin hormon salgıları aracılığı ile biyolojik olarak algılamasıdır.

Örneğin doğmamış bir bebek Annenin yaşadığı stres ile salgıladığı bir stres hormonu olan Adrenalinden etkilenerek Anne ile aynı biyolojik stresi daha doğmadan paylaşabilmektedir.

Çağımızda unutmamız gereken ve hatta dilimizden söküp atmamız gereken en önemli cümle eskilerin deyimi ile “BEBEKTİR ANLAMAZ” sözcüğü olmalıdır . Aksine bebek algısı hayatın ilk yıllarında bizlerin anlaması benzeri mantıksal değil sezgiseldir ama güvenilir ve gerçektir . Onlar 5 duyularının ötesinde ortamları hormonlar kalp atışları ve manyetik beyin frekansları ile de algılayıp  doğumdan itibaren özellikle 36 aya kadar daha belirgin gelişmiş olan sağ beyin loblarına kaydederler . Hayatın bu ilk yıllarında bebekler Amerikalı bir pediyatrik nöroloğun benzetmesinde olduğu gibi tıpkı bir paparazzi fotoğrafçısının ardı ardına deklanşöre basıp çektiği fotoğraflar gibi yaşadıkları anları o anlardaki duyumları ile bağlandırıp kaydederler. Örneğin bebek anne kucağının sıcaklığı ve güvenilirliği içinde bulunduğu bir anda eğer Anne karşısına çıkan ve havlayan köpekten ürkmemiş ise bu bebek algısında bir korku veya tehdit oluşturmazken aynı durumda Anne büyük bir tepki gösterip korkar ise salgıladığı stres hormonu Adrenalinden bebek etkilenebilir ve beynine köpek ile ilgili olumsuz bir korku yerleştirebilir ve maalesef bu sebepsiz korku onu yaşamının ileriki yıllarında da etkiler hale gelebilir.

İlk yıllar gerçekten hayatın temel yılları olduğundan bu süreci mümkün olduğunca fizyolojik ve psikolojik anlamda sağlıklı geçirmek hayata karşı her iki açıdan da bağışıklık sistemini güçlendirmiş olmak anlamına gelmektedir.

Sevgili Anneler ve Ebeveynler sizler bebeğinizin birincil rol modellerisiniz bu nedenle sizlerin davranışları bebekleriniz tarafından incelenmekte ve beyinlerine kaydedilmekte bu gerçeği her zaman göz önünde tutmanız sizlere erken eğitimde en önemli ipucunu verecektir. Erken bebek eğitimi konusunda anne ve babaya çok görev düşmektedir.

 

 

İlk Yayın Tarihi: 2 Ekim 2013 @ 11:48

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Eğitim

İlk 1000 Gün Çok Önemlidir

Çocuklarda beyin gelişimi açısından, ilk anlar önemlidir. Unicef, bir çocuğun yaşamındaki ilk yıllarının önemi ve ilk deneyimlerin beyin gelişimi üzerindeki etkileri konusunda farkındalığı arttırmayı hedefliyor. Doğumdan itibaren ilk 48 ay içerisinde, beyin hücreleri her saniyede Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Başlarken – Montessori Eğitimi

Nur Hanımla “Sevgili Bebek” programı kapsamında 0-48 aylık çocuklar için Montessori yaklaşımı hakkında konuşurken ben hayatın eşzamanlılığının şaşkınlığını bir kez daha yaşıyordum. İlk Montessori eğitimimi ilkokul öğretmenliğinde yaşadığım eksiklikleri tamamlamak için yapmıştım. Daha sonraki eğitimlerim Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Montessori Yönteminde Duyuların Eğitimi

Montessori’ye göre çocuk daha doğumdan başlayarak zihinsel olarak aktif bir varlıktır. Bu nedenle çocuk eğitimine doğumdan itibaren başlanması gerektiğini savunur. Duyu algıları henüz dış belirtiler vermese de hareket etme yeteneğinden yoksun olsa da aktif haldedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0