Emmi Pikler Pedagojisi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 59 Saniye
Emmi Pikler Pedagojisi

PİKLER PEDAGOJİSİNİN TEMEL İLKELERİ

Budapeşte’de “Pikler bebekleri”nin kolaylıkla tanınabildiğinden bahsedilir. Çünkü Pikler bebekleri özgürce hareket eden çocuklar olarak yetişirler. Dr. Pikler’e göre bunun nedeni bu bebeklerin asla oturmaya hazır olmadan oturtulmamaları, yürümeye hazır olana kadar ellerinden tutulup yürümeye zorlanmamaları, yürümeyi kendi hızlarında öğrenmeleri ve salıncaklara ya da bebek koltuklarına sıkıştırılmamalarıdır. Tam aksine Pikler bebeklerinin özgürce hareket etmelerine izin verilerek, doğuştan getirdikleri kendi içsel takvimlerine göre hareket etmelerine izin verilir.

Temel Prensipler

Çok küçük yaşlardan itibaren bebeklerin kendileri için özenle hazırlanmış, güvenli alanlarda yetişkinler tarafından engellenmeyen, müdahale edilmeden keşfedebilmelerine ve oynayabilmelerine olanak tanınması önemlidir.

Çocuğa kişiliğine ve ihtiyaçlarına karşı duyarlı olan bir kişi tarafından bakılması önemlidir. Bakım veren bu kişinin değişmemesi ve tutarlı davranışlar göstermesi de önemlidir. Bakım veren bu kişi çocuğu hassas bir şekilde gözlemeli, günlük bakımlarını yaparken (bez değişimi, beslenme, vs.) yavaş, şefkatli ve çocuğun hızına göre davranmalıdır. Çocuklarımızı gözlemek için zaman ayırmamız bize onlar ve ihtiyaçları hakkında çok şey öğretecektir.

Çocuğun kendine ilişkin farkındalık kazanması da son derece önemli bir konudur. Bunu yapabilmek için çocuğu beslenecek, banyo yaptırılacak, altı değiştirilecek bir nesne olarak görmeyip tüm etkinlikler de onun da etkin katılımını sağlamak gerekir. “Kazağını giydiriyorum. Bana kolunu uzatabilir misin?” şeklinde konuşmak çocuğun etkinliğe katılımını sağlayacaktır.

Çocuklar için tutarlı, tahmin edilebilir bir rutin oluşturmak önemlidir. Bebekler gelişmek için içsel bir motivasyona sahiptirler. Uygun ortam sağlanırsa, ek bir desteğe ihtiyaç duymadan kendi hızlarında gelişeceklerdir.

Bebeğinizin kendi gelişimsel takvimine güvenmelisiniz. Kendisi hazırsa, sizin desteğiniz olmadan oturmayı, yürümeyi öğrenecektir. Tüm bunları kendi kasları ve kemikleri geliştiğinde, kendi ajandasına göre yapacaktır. Bebek, kendisinin gelemeyeceği hiçbir pozisyona sokulmamalıdır.

Mümkün oldukça, bebeğinize kendi problemlerini kendisi çözmesi için fırsat tanımalısınız. Emekleyen bebeğiniz sehpanın altında sıkıştığında, yanına yaklaşıp yardım teklif edebilirsiniz. Ancak, kendi kendine çıkamadığını gördüğünüz de ve o istiyorsa müdahale etmelisiniz. Kendi sorununu kendisi çözdüğünde yüzünde göreceğiniz tatmin ifadesi, beklemenize değecektir.

Bebeğiniz stresli, gergin olduğunda yapabileceğiniz en iyi şey onunla empati kurmaktır. Ağzına emziği koyarak, sallayarak ya da dikkatini dağıtarak sakinleştirmeye çalışmamalısınız.

Kısacası Emmi Pikler bize, bebeklerin biricik birer birey olduklarını ve bu şekilde muamele edilmeyi hak ettiklerini hatırlatmaktadır.

Bu yazı alternatifokullar.org sitesinden alıntı olup Mücahit Oktan tarafından hazırlanmıştır. Kendilerine teşekkür ederiz.

KAYNAKLAR: http://pikler.org/ Lisa McKimm, Emmi Pikler’s Guiding Principles http://www.parentingworx.co.nz/fantastic-reading/emmi-piklers-8-guiding-principles/

İlk Yayın Tarihi: 12 Ocak 2016 @ 16:17

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Her Bebek Emekler Mi?

Birçok anne ve babanın bebeğinin gelişiminde heyecanla beklediği aşamaların başında emekleme bulunur. Bebekler genellikle 6. ay ile 10. ay arasında emeklemeye başlarlar. Bu aylarda bebekleri yüzükoyun yere yatırdığınızda kimi komando gibi kendilerini kollarıyla öne çeker Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0