Egzersiz Evde Tek Başına Yapılmaz!

Yazar: Fizyoterapist Doğum Koçu Ferda Saraçoğlu -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 4 Saniye
Egzersiz Evde Tek Başına Yapılmaz!

Anne adayları için egzersizin yararları bilimsel bir gerçek ancak egzersizlerin fizyoterapist tarafından hazırlanacak bir programla yapılması çok önemli. Bazı anne adayları birkaç ders eğitim alıp devamını evde tek başına yapması hem kendi hem de bebeklerinin sağlığını riske sokar.

Gebelikte egzersizler başlamadan önce hekiminizin buna onay vermesi önemlidir.  Hekim onayından sonra da fizyoterapistin sizi değerlendirmesi ve size özel egzersizler hazırlaması gerekir. Belirgin bir kas iskelet sorunu veya sakıncalı olma olasılığına karşı hazırlanacak egzersizler bel, pelvik halka, boyun ve diğer ortopedik problemlere uygun yapılır. Örneğin; Sakroiliak veya symphysis pubis problemi olan kadınlara yüzme sırasındaki bacak hareketlerine dikkat etmeleri ve her iki yana doğru geniş hareketler yerine ufak hareketler yapmaları gerekir. Su içinde lumbal lordozu artırmamak için yine geriye doğru ufak adım atmak önemlidir. Gebelik döneminde karın kaslarının güçlendirilmesi gerekir ancak aşırı gerilmesi sakıncaları da beraberinde getirir. Suda yaptığınız çömelme gibi egzersizler hamilelik döneminde su dışında birçok riski beraberinde getirir ve bu nedenle önerilmez.

Fizyoterapist sizi değerlendirdikten sonra  sizin için en güvenli olan egzersizleri seçecektir. Her bir hareketin bir amaca hizmet ediyor olması  egzersizlerde çok önemlidir.  Pelvik tilt (beli düzeltme), pelvik taban egzersizleri, kalça ve omuz çevirme gibi standart doğum egzersizleri faydalı olabilir. Göğüs kafesi üzerindeki basınç, respiratuar kasların tonusunu arttırmada yine önemlidir. Eğitimin başında size öğretilen düzgün duruş pozisyonunu tüm süreç boyunca korumanız önemlidir.

İlaç kullanımı nasıl kulaktan dolma  olmamalıysa ve bu durumda ilaç fayda yerine  zarar sağlayabiliyorsa aynı şey egzersizler için de geçerlidir. Komşunuzun yaptığı egzersizler ona iyi gelirken size zarar getirebilir. Burada dikkat edilmesi gereken egzersizlerin kişiye özel olduğunun unutulmamasıdır. Bu nedenle fizyoterapistler  egzersizleri hazırlarken kişinin öyküsünü öğrenir.  Örneğin kasık ağrısı sorunu varsa ayak vurma hareketini programdan çıkartır.

Gebelikte kuvvet eğitimi doğum sırasında ve sonrasında bebeğin bakımında anneye büyük kolaylık sağlar. Bu nedenle egzersiz programına hafif, submaksimal ağırlıklar eklenir. Bu ağırlıklar alt ve üst gövde  çalışmalarında kullanılır. Ancak gebelik ilerledikçe ağırlık set ve tekrar sayısı  azaltılarak egzersizlere öyle devam edilir.

İlk Yayın Tarihi: 9 Mart 2016 @ 16:44

Fizyoterapist Doğum Koçu Ferda Saraçoğlu

Yazar: Fizyoterapist Doğum Koçu Ferda Saraçoğlu

Bebek hemşiresi, fizyoterapist, klinik plates eğitmeni ve doğum Koçu Ferda Saraçoğlu |
Ayrıntılı Biyografik Bilgi için Tıklayınız

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik

İkincil Kelime Listesi

İkincil Kelime Listesi Bebeğiniz bu zamana dek yaptığınız çalışmalardan kelimelerin kendi dünyasında önemli olduğunu ve kelimelerin anlamları olduğunu öğrenmiş bulunmaktadır. Hamileliğinizin son ayında (veya son üç haftasında), İkincil Kelime Listesi kelimelerini kullanarak bebeğin dış dünyaya Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Hamilelikte Pilates Yapılabilir Mi?

Spor sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktör. Hamilelik döneminde yoga, pilates, spor, yüzme gibi pek çok spor dalını yapmanın, anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini daha iyi hissetmesi için önemli olduğu Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Normal Doğumun Avantajları

Normal doğumu tercih eden anne adaylarının yaklaşık 40 haftalık bir sürenin sonunda doğumun başlaması için ihtiyaç duyduğu şey, doğum sancılarıdır. Normal doğumun ilk belirtileri çoğunlukla bu sancılardır. Eğer bu sancılar yalancı sancı değilse doğum başlamış Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0