Doğum Sancısı ve Doğum

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakika 36 Saniye
Doğum Sancısı ve Doğum

Bu doğumun sizin süreciniz olduğunun ve eğer sizin için uygun değilse, enerjinizi saklamak ya da duygularınızı başka bir yolla ifade etmek isterseniz doğum sırasında Doğum Öncesi Sınıfı alıştırmalarının hiç birini yapmak zorunda olmadığınızın farkına varmak önemlidir. Programda öğrendiklerinize devam etmek için bebeğiniz doğduktan sonra yeterince zamanınız olacaktır.

Doğumhanede Doğum Öncesi Sınıfı

Hedef: Tanıdık uyaranların güven verici ortamında doğum sırasında son birkaç aydır uyguladığınız öğrenme oyunlarını kullanarak aksi takdirde ürkütücü olabilecek bir deneyim konusunda bebeğinize yardım etmektir. Bebeğiniz ve siz, temas ve iletişim uygulamaları yaparak beraber çalışmaya ve birbirinize karşılık vermeye alıştınız. Bunun hem doğum sancıları hem de doğum sırasında faydası olacaktır.

Gerekli materyaller: Seçtiğiniz alıştırmaya bağlıdır. Bu noktada fazladan materyal gerektirmeyen alıştırmaları seçmenizi tavsiye ediyoruz. Eğer doğum sırasında doğumhanede müzik çalmayı seçerseniz zaten ilgilenmeniz gereken bir kasetçalarınız olacaktır.

Ne zaman başlanır: Tıpkı bebeğiniz doğmadan önce evde yaptığınız gibi onunla konuşmaya doğum sancıları ve doğum sırasında da devam edebilirsiniz.

Alıştırma ne kadar sıklıkla yapılmalı: Bebek mümkün olduğunda pışpışlanmalı, ovulmalıdır ve kasılmalar ve nefes alıştırmalarınız arasında bebeğe güven verilmelidir.

Doğum Sürecinde Bebeğinizle İletişim Kurma

AÇIKLAMALAR

1. Adım: Öğrenme oyunları ve uyarım alıştırmaları sırasında olduğu gibi pışpışlama, ovma, sıkma, salınma ve sallanmayı kullanarak, direk bebeğinizle konuşun. Partneriniz bebekle güven verici bir biçimde konuşmak için yanağını karnınıza yerleştirmelidir.

Hastane ortamında bebeğinizle konuşmak başlangıçta size utanç verici ya da garip gelebilir, eğer bunu yapmak isterseniz kısa süre içinde siz de partneriniz de bu duyguların etkisinden kurtulursunuz. Hemşire personeli büyük olasılıkla her isteğinize saygı duyacak ve size her şekilde yardım etmeye çalışacaktır.

Eğer evde doğum yapıyorsanız ya da hastaneye zamanında yetişemezseniz, doğumu kendiniz ve bebek için olabildiğince güvenli ve kolay hale getirmek için pratiğini yaptığınız şeyleri kullanın.

Doğum sırasında annenin dokunulmak istemediği ya da acıyı aklından çıkarmak için nefesine veya zihinsel canlandırmaya odaklanmak istediği zamanlar olabilir.

1. Varyasyon

Bebekle konuşmanıza ek olarak, müzik kaynağınız (müzik kutusu veya kasetçalar) yakınınızda bir masaya veya komodine hatta direkt bebeğin başının bulunduğu yere denk gelecek şekilde karnınızın üzerine yerleştirilebilinir ve kasılmalar arasında veya sırasında çalınabilir ve/veya bebek doğduktan sonra çalmak üzere hazır bulundurulabilinir. Müzik çalmak bebeğinize doğum sırasında sakinleştirici ve tanıdık bir ses sağlar. Müziğin sizin için de yararlı olabileceğini unutmayın.

2. Varyasyon

Kasılmaların bazıları sırasında bebeğinize “İşte sıkıyoruz” deyin. Bu durum sancı duyumunu, “sıkma” kelimesi ve sıkılma hissi sayesinde geçmişteki deneyimlerle bağdaştırır.

3. Varyasyon

Eğer ilaç veya bölgesel anestezi ile doğum yapıyorsanız, beklentilerinizden farklı bir doğum deneyimleyebilirsiniz. Partneriniz elini veya başını, karnınızda muhtemelen bir takım özel gözetim aygıtları yapışık olmasına rağmen bunların arasından karnınıza yerleştirmelidir. Eğer bunu yapamıyorsa, hemşire personeline bebeğinizle iletişim kurabilmeniz için aygıtların yerleşiminin ayarlanmasının mümkün olup olmadığını sorun.

1. Varyasyon

Bebeğinizle uyguladığınız Doğum Öncesi Sınıfı alıştırmalarını sezaryen doğum yapmanız gerektiği takdirde de kullanabilirsiniz. Tekrar bebeğinize odaklanmanız için operasyon sonrası sürenin dolmasını beklemeniz gerekebilir.

2. Adım: Eğer hastanedeki doğumhane ve ağrı odası ayrıysa, müzik kaynağınız doğumhaneye alınmış ve steril örtüler içinde karnınızın yakınında veya üzerinde durması için yerleştirilmiş olabilir. Bu durumda kasetçalar veya müzik kutusunun doğumhanede unutulmaması için, eşinize, partnerinize ya da doğum koçunuza ondan sorumlu olduğunu söylemeyi unutmayın. Doğum personelini de durum hakkında bilgilendirin.

3. Adım: Eğer mümkünse bebeğinizi doğumdan sonra yaklaşık bir saat gibi bir süre yanınızda tutmanızı tavsiye ediyoruz. Bebeği vücudunuza yakın şekilde tutun.

Doğum sırasında baya enerji harcanmasına rağmen, acıyı kontrol etmek için çok az ilaç almış veya hiç almamış kadınların bebek doğar doğmaz ani bir pozitif enerji dalgası deneyimlediğini zaman içinde tekrar tekrar gördük. Bunun sebebinin vücudun doğumla kimyasal enerji salınımı yapması yani; doğanın anneye bebeğine “Merhaba” demesi, dokunması, onu görüp, koklaması için güç verme yöntemi olduğunu düşünüyoruz. (Doğumdan kısa süre sonra çekilen resimlerin çoğunda ışık saçan, enerjik bir anne ile tükenmiş, solgun bir baba görülmesi ilginçtir. Babanın genelde doğumdan sonra biraz dinlenmesi isabetlidir.)

Eğer isterseniz, bebeğinizle göz teması kurun (yaklaşık 20 ila 30 cm uzaktan). Bu sizin için doğal olan, yeni doğan bebeğinizin için de gözlerinin odaklanabileceği uzaklıktır.

Bebeğinizin başına burnunuzu sürün ve koklayın. Bu eylem pozitif bağ kurma için önemli olduğuna inandığımız, pek çok hayvan için doğal bir tepkidir. Doğum öncesinde alışılmadık parfüm veya şampuanlar kullanmayın. Bebeğiniz normalde nasıl koktuğunuzu öğrenmelidir.

Bebeğiniz yanınızda rahat hissederse, emmeyi ya da yanınızda uyumayı deneyebilir.

Sancılarınızın uzunluğuna, aldığınız ilaçlara ve doğumun durumuna bağlı olarak bebeğinizin size tepki veremeyecek kadar yorgun olabileceğini ve biraz dinlendikten sonra karşılık verebileceğini unutmayın.

4. Adım: Bebeğinizi doğumhanede kollarınızın arasında tutarken, ona tanıdık seslerle güven vermek için uyarım seanslarındaki ifadeleri kullanın. Bebeğiniz kollarınızdayken, “Merhaba, ben Anne. Pışpış” gibi tanıdık ifadeleri tekrarlayın. Bebeğin sırtını sürekli pışpışlayın ya da ovun. Bebeği tutma sırası partnerinize geldiğinde o da benzer şekilde bebeği sakinleştirmeli, pışpışlamalı ve ovmalıdır. Bebeğiniz size bakacak, sizi dinleyecek ve sizinle birlikte olduğu için çok mutlu olacaktır.

Doğum Hikayeleri

Gülümseyerek geldi. (Deneyimli bir ebenin doğum öncesinde dinletilen müzik eşliğinde doğan bir bebek için yorumu)

Bir bebeğin Dr. Van de Carr’ın pışpışla, ov bebeklerinden biri olup olmadığı hemen anlaşılıyor. Onlar daha uyanık görünüyorlar ve nadiren ağlıyorlar. (Hastane hemşirelerinden birinin ulusal televizyonda doğum öncesi uyarım programımız hakkında yapılan röportaj sırasındaki yorumu)

Heyecanlı bir sesle bebeğin kalp atışının çok hızlı (dakikada 210 vuruş, fetal distres işareti) olduğunu ve hastam için sezaryen doğum düzenlemelerine başlamak amacıyla sorumlu hemşireyi çağırmak istediğini söyleyen doğum hemşiresi tarafından çağrıldım. Bu hastanın ve eşinin hamilelik boyunca Doğum Öncesi Sınıfı alıştırmalarını kullandığını biliyordum. Doğumhaneye gittim ve bebeğin başının vajinal açıklıktan ancak görülmeye başladığını gördüm. Hemşire doğuma yardımcı olmak için vajinal kaslara masaj uyguluyordu ancak, bunu yaparken parmakları bebeğin başına dokunmaktaydı. Kalp atışlarının hızlanmasına neden olan şeyin bebeğin başına dokunulması olabileceğinden, hemşireye parmaklarını bebeğin başından uzak tutmasını söyledim. Yaklaşık bir dakika sonra falan bebeğin kalp atışları normale döndü ve birkaç dakika boyunca öyle kaldı. Anneyi sezaryene ihtiyacı olmadığı konusunda ikna ettim ve hazır olduğunda bebeğin gitmesine izin vermesini söyledim. Bu arada, hemşireden bebeğin başına tekrar dokunmasını istedim. Kalp atışı hızı önceki gibi yükseldi. Aynı zamanda yanımızda olan babadan annenin karnını bebeğin sırtının bulunduğu noktadan pışpışlamasını ve “Pışpış. Baba burada. Her şey yolunda” demesini söyledim. Bunu tekrarlamasını istedim. Hemşire hala bebeğin başına dokunuyor olmasına rağmen kalp atışı normale döndü ve sezaryen doğumdan vazgeçildi. Bebek doğduğunda, babasının sesine gözlerini ona dikerek tepki verdi. (Dr. Van de Carr’ın doğum öncesi iletişimin doğum sırasındaki dramatik etkisi hakkında yorumu)

İpucu:

Bebek ve İletişim Sorunu

İyi bir tıbbi uygulamanın gerekliliklerinin bazı durumlarda bebekle iletişim planlarınız arasına girebileceğini unutmayın. Moral bozucu olsa da bu sadece geçici bir ertelemedir ve bebekle konuşmaya bebek doğduktan sonra ya da sizin veya bebeğin sağlık durumu izin verdiğinde devam edebilirsiniz. Bu yüzden mümkün oldukça doğum sancısı olayını doğal yollarla atlatnakta fayda var.

 

İlk Yayın Tarihi: 1 Ocak 2014 @ 01:30

8 “Doğum Sancısı ve Doğum” yorumu;

Hamileyken Seyahat Etmek · 16 Ağustos 2015 at 16:45

[…] kaçının. Uçuşa hazırlanma ve yolculuğa çıkmanın duygusal heyecanı bazı kadınlarda doğum sancısını tetikleyebilmektedir. Aynı zamanda, eğer tıbbi problemler nedeniyle plasenta […]

Bebeğiniz Anlamaz Ama Hisseder · 16 Ağustos 2015 at 16:30

[…] çünkü fetüs beyni henüz egodan yoksundur; ana kontrol merkezi sizin beyninizdir. Doğumdan itibaren bu uyumlandırmayı öğrenmiş bebek beyni için annenin ruhsal durumunu hissetmek tam […]

Doğum öncesi uyarılan bebekler daha mı akıllı olur? · 26 Mart 2015 at 14:40

[…] Doğum Sancısı ve Doğum diyor ki: 1 Şubat 2015, 14:55 […]

Bebeklerde Göbek Fıtığı: Belirtiler ve Tedavi · 23 Şubat 2015 at 21:34

[…] oluşturur. Böyle bir durumda bebeğinizin sanki göbek deliği yokmuş gibi gözükebilir. Doğumdan sonra pek çok bebekte küçük fıtıklar […]

Cerebral Palsi · 1 Şubat 2015 at 21:19

[…] Palsi (CP), beynin hamilelik, doğum veya doğumdan sonraki dönemlerde çeşitli nedenlerle etkilenmesiyle ortaya çıkan ve kas […]

Programa başlamadan önce bebeğimin kız mı erkek mi olduğunu bilmem gerekiyor mu? · 18 Ocak 2015 at 14:49

[…] Öncesi Sınıfı’na katılmanız için bebeğinizin cinsiyetini bilmenize gerek yoktur. Ancak, doğumdan önce bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek isteyip istemeyeceğinize karar vermeniz için göz […]

Sağlıklı Bir Yeni Doğan İçin Yapılması ve Yapılmaması Gereken Çevresel Olgular · 16 Ocak 2015 at 14:51

[…] programları iyi bir fikirdir. Bu egzersiz rejimleri, değişmekte olan vücudunuzu ve sizi doğum sancısı ve doğuma hazırlamak için özel olarak tasarlanmıştır. Birçok hastane ve doğum merkezinin bu tip […]

Kalp Atışları ve Davul Ritimleri · 15 Ocak 2015 at 15:58

[…] varoluşumuzun ayrılmaz bir parçasıdır. Hayatımıza bu çarpımı hissederek başlarız ve doğduktan sonra buna dair hatıralar bilinçaltımızın derinliklerinde […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik

İkincil Kelime Listesi

İkincil Kelime Listesi Bebeğiniz bu zamana dek yaptığınız çalışmalardan kelimelerin kendi dünyasında önemli olduğunu ve kelimelerin anlamları olduğunu öğrenmiş bulunmaktadır. Hamileliğinizin son ayında (veya son üç haftasında), İkincil Kelime Listesi kelimelerini kullanarak bebeğin dış dünyaya Devamını oku…

Hamilelik

Egzersiz Evde Tek Başına Yapılmaz!

Anne adayları için egzersizin yararları bilimsel bir gerçek ancak egzersizlerin fizyoterapist tarafından hazırlanacak bir programla yapılması çok önemli. Bazı anne adayları birkaç ders eğitim alıp devamını evde tek başına yapması hem kendi hem de bebeklerinin Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Hamilelikte Pilates Yapılabilir Mi?

Spor sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktör. Hamilelik döneminde yoga, pilates, spor, yüzme gibi pek çok spor dalını yapmanın, anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini daha iyi hissetmesi için önemli olduğu Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0