Dışında

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 31 Saniye
Dışında

KİM /NE NEREDE? (Mekansal Kavramlar)

Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle oynanacak oyunlar eşliğinde kavramları öğrenmeye ne dersiniz?

Bu hafta, “Dış-Dışında” kavramını öğreneceğiz. Bunun için de bu kavramlarla alakalı birkaç kelimeyi aşağıdaki kutucuğa yazıyoruz. Bu kavramları öğretir-öğrenirken, aşağıdaki sözcükleri de kullanmayı unutmayın!

  • Dışarısı
  • Dış
  • Dışında
  • Yer
  • Nerede

 

DİL GELİŞİMİ İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Dışında, dışarısı’ kelimelerinin geçtiği cümleler kurun. ‘Kaan’cığım, çamurlu ayakkabıları evimizin dışarısında tutuyoruz’, ‘görüyor musun bu evin dışında ne var’ benzeri cümleleri kurun.
  • Okuduğunuz hikayelerde, ‘dışarıda, dışında’ gibi kelimelerin bulunduğu cümlelere dikkat çekin.
  • Aşağıdaki tekerlemeyi/şarkıyı tekrar edin. Bunlara uygun birer ritm uydurabilir, sözcükleri değiştirip bir sürü versiyon yaratabilirsiniz.

 

Küçük kukla

Kutunun içinde küçük bir kukla

Çıkmıyor içerden

Bir iki üç çııık diyoruz

Sesi duyuluyor derinden

Hala içeride duruyor

Bir iki üç çııık diyoruz

Yavaş yavaş çıkıyor

dışarısı çok güzel’ diyoooor!

FİZİKSEL GELİŞİMİLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Bunun için büyük bir daire çizmenizde yarar var. ya da yastıklarla sınırladığınız bir daire yapabilirsiniz. Bu oyunda, miniğinizin hem işitsel algısı gelişecek hem de eğlenerek dışarıda kavramına daire pek çok şey öğrenecek. Oyunun kuralları şöyle! Oyunu yöneten –önce siz, sonra miniğiniz olabilir- ‘İçeriye’ diye bağırdığında, diğeri hemen dairenin içine atlayacak. ‘dışarı’ dediğinde ise, dışına çıkacak. Bazen şaşırtmacalar yaparak oyunu daha eğlenceli hale getirin. Üst üste iki kez içeri ya da dışarı diyin ve oyuna keyif katın.
  • Saklananı bulmaca! içine –dışına girmece oynayabilirsiniz. Miniğinizi odanın dışına çıkarın ve çıktığında bir şey saklayın, ‘içeri gell’ dediğinizde eşyayı bulmasını sağlayın. Sonra ‘dışarı’çıkın ve bunu devam ettirin.

 

SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Çöpleri nasıl çöp kutusunun içine attığınızı, sonradan ise nasıl evin dışına attığınızı konuşabilirsiniz.
  • Dışarı çıktığınızda, evinizin içinde olmanın nasıl hissettirdiği ile ilgili konuşabilirsiniz. İçerideyken evinizin nasıl göründüğü, dışarıdayken nasıl göründüğünü sorabilirsiniz.

 

BİLİŞSEL GELİŞİM İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • içi oyuncak dolu sepeti alın ve oyuncakların nerede olduğunu söyleyin. Sonrasında bir oyuncağın içinde alın ve ‘oyuncak şimdi kutunun içinde mi dışında mı’ diye sorun. Bu etkinliği tekrarlayın.
  • Yıkadığınız meyveleri, ‘tabağın içine’ koymasını isteyin.
  • Dışında’ kavramını gösterebileceğiniz keyifli resimler çizin. Bir ev yapın ve evin dışındaki nesneleri çizin. Ağaçlar, kuşlar, çiçekler gibi. Bunların evin içinde mi dışında mı olduğunu sorun.
  • Bir kutu alın- örneğin bir süt kutusu-. Çocuğunuza, bu kutunun ‘dışını’ el işi kağıdıyla kaplamayı teklif edin.
  • Çocuğunuzla, boyalarını kutuya koymaca ve onları dışarı çıkarmaca oynayın. Boyaları kutuya koyduğunuzda, ‘şimdi boyaları kutunun içine koyuyorum’ ve dışarı çıkardığınızda, ‘şimdi ise kutunun dışına çıkarıyorum’ gibi cümlelerle etkinliğe devam edin.
  • A-4 kağıdı ve çemberlerle kolay fakat keyifli bir oyun oynayın! Bir çemberin içine ağaçlar çizin. Ağaçların, çemberin neresinde olduğunu konuşun. İkinci çemberi başka bir kağıda çizin ve çemberin içini boş bırakarak dışına bir çiçek çiizn. Çiçeğin çemberin neresinde olduğunu konuşun.

 

İlk Yayın Tarihi: 23 Ocak 2014 @ 15:55

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Kavramlar & Fen Bilgisi

İlk – Önce – Sonra – En son

KİM /NE NEREDE? (Mekansal/ZamansalKavramlar) Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

Burun

Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle oynanacak oyunlar eşliğinde kavramları Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

HACİM

HACİMİ ÖLÇMEK AMA NASIL? Bu çalışmayla neler amaçlıyoruz? Boş bir kavanoz ya da kabın içinin hava ile dolu olduğunu fark etmek Farklı şekillerde iki kabın aynı sesi çıkarabileceğini öğrenmek Şimdi böyle bir çalışma için neler Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0