Çocuklarla Etkili Oyun Oynamanın 13 Kuralı

Yazar: Uzm. Psklg. ve Aile Dnş. Demet Polat -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 2 Saniye
Çocuklarla Etkili Oyun Oynamanın 13 Kuralı

Oyun çocukların tüm gelişim alanlarını destekleyen ve çocuklarda duygularını dışavurmayı sağlayan ve rahatlatan en etkili yoldur. Bu nedenle oyun oynarken çocuğa nasıl eşlik ettiğiniz çok önemlidir. İşte çocuğunuzla oynarken gözetmeniz gereken 13 kural.

  1. Alternatif sunulan birkaç oyuncaktan yöneldiği ya da seçtiği oyuncaklarla oynamasına izin vermek, çocuğun o anda ne ile oynamak istediğini gösterir ve seçtiği oyunu oynamak onun için çok daha keyiflidir.
  2. Oyunu değiştirmek istediğinde tercihine göre hareket etmek, ona davranışlarında özgür bir alan bırakır.
  3. Çocuğun rahat hareket edebileceği bir oyun alanı seçmek, oyuncakları ile istediği gibi oynamasını sağlar.
  4. Çocuğun yön vereceği oyunlarda (evcilik, doktorculuk gibi) , çocuğun arka yanında oturarak hem onu merakla izlediğinizi ve istediği anda oyununa dahil olabileceğini gösterebilirsiniz, hem de onun önündeki oyuncaklara yoğunlaşmasını sağlayabilirsiniz.
  5. Çocuğunuzun istediği kadar oyuna dahil olmak oyunun onun kontrolünde olduğunu hissettirir.
  6. Oyunda girici davranışlar dediğimiz; yönlendirme, müdahale etme, eleştirme, suçlama, övme, gibi davranışlardan uzaklaşmak, çocuğun oyun sırasında duygularını özgürce dışa vurmasını sağlar.
  7. Çocuğunuzun size vereceği rollere girmek, onun oyunu istediği gibi yönlendirmesini sağlar.
  8. Oyunda çocuğun ses tonuna, hızına, duygusuna göre konuşmak ve davranmak, çocuğunuzla aynı duygudurumuna girmenizi kolaylaştırır.
  9. Çocuğunuzun düşünce, duygu ve davranışlarını seslendirmek çocuğa ayna tutmayı sağlar. Örneğin; “Bebek mamasını yemediği için kızdın.”
  10. Oyunda çıkan duygulara izin vermek, örneğin çok öfkelenebilir bebeğe vurabilir, bunu durdurmak yerine yine duygu geribildirimi vererek çocuğun duygularını özgürce davranışa dönüştürmesini sağlar ve rahatlatır.
  11. Hayal gücünün ortaya çıktığı oyunlarda hayali oyun oynamak gibi çocuğun istediği kadar oyuna dahil olmak, eşyaları başka bir şeymiş oynamasına izin verici olmak hayal gücünü destekler.
  12. Ancak yardım istediğinde yardım etmek, yine oyunun akışını sağlar ve çocuğun ihtiyaçlarını kendisinin söylemesi için cesaretlendirir.
  13. Oyun sırasında acil durumlar dışında oyun çocuk tarafından sonlandırılana kadar ya da önceden belirlediğiniz süre bitene kadar oyundan çıkmamak, çocuğun oyun sırasındaki duygu akışının devam etmesini ve rahatlamasını sağlar.

Uzm. Psikolog ve Aile Danışmanı Demet Polat

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Oyunlar

Stresinizi Hafifletin

Bebeklerini kucaklarına almak ve onlara sarılmak yetişkinler için stresi hafifleten harika bir unsurdur. Bebeğiniz kollarınızda güvende ve korunduğunu hisseder ve sessiz bir güven iletişimi kurarsınız. Bebeğiniz bağımsızlığını kazandıkça, bazen biberonunu kendisi tutmak isteyecektir. Bebeğiniz biberonunu Devamını oku…

Oyunlar

Doğaya Gidiş

Çocukların çevreye meraklı olduğunu ve etrafındaki nesneleri tanımak için oldukça hevesli olduğunu biliyoruz. Bu bildiğimiz oyunlardan olmamakla birlikte, çocuğunuzla yapmanızın onun tüm becerilerine yararlı olabileceği bir aktivite. Duyusal gelişimin yanında çocuğunuza sosyal beceriler de kazandırabilirsiniz. Devamını oku…

Oyunlar

Tatlı Rüyalar

Bebekler, uyku için rahatlamaya ve kendilerini sakinleştirmeye çalıştıkları zamanların çoğunda emecek veya sarılacak bir şey aramak için bakınırlar. Bu süreçte bebeğinize yardım edin ve onun uykuya dalmasını kolaylaştırın. Beşiğine yumuşak bir pelüş hayvan (bebekler için Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0