Çocuklarımızı Cezasız Disipline Etmenin 3 Püf Noktası

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 51 Saniye
Çocuklarımızı Cezasız Disipline Etmenin 3 Püf Noktası

Çocuklarımızın yanlışlarından öğrenmelerini, bunlardan ders almalarını ve buna bağlı aynı hareketi tekrarlamamalarını hepimiz istiyoruz. Bunun için de hatalı davrandıklarında onları kimilerimiz odalarına cezaya yolluyor, kimilerimiz sevdiği oyuncağı veya izin verilen TV, sosyal medya gibi kavramları belli bir süreliğine yasaklıyor ve onların alıştığı sevdiği bir şeyden mahrum bırakarak deyim yerindeyse akıllanmalarını istiyoruz. İstenilen şey esasen küçük çocuğun bu süre içinde yaptığı ile cezayı ilişkilendirip bu hareketi ceza görmemek için yinelememesidir. Maalesef bu ceza sisteminin özellikle küçük çocuklarda hiçbir şekilde istenen hedefe yönelik çalışmadığı ve çocuğun aldığı cezaya rağmen aynı hareketi zaman zaman yinelediğini ortaya koymuştur.

Disiplin sözcüğü algımızda çoğu kez ceza kavramını da çağrıştırır, oysa disiplin sözcüğün latince kaynağı disciplina‘nın kelime anlamı  öğretmek–öğrenmek’tir.

Aslında bu kelimenin kaynak anlamı bizi doğru bakış açısına götürecek sözcüklerdir. Küçük çocuklarımıza nasıl davranmalıyız ki onlara doğru davranışları sosyal anlamda uyumluluğu öğretebilelim?

Yaptıkları hatalara ceza verdiğimizde bu hataların bedelini bir nevi onlara ödettiğimiz için öğrenme işlemi ne yazık ki gerçekleşmemektedir. Açıkçası çocuklar çoğu kez de yaparım, bedelini de öderim gibi bir algı da geliştirebiliyorlar. Hatta çoğu küçük çocuk cezanın veya bağırmaların negatif de olsa ebeveyn ilgisini kendisine yönelteceğini bildiğinden hatalı davranışı yapmayı tercih edebilmektedirler. Örneklersek canı sıkılan bir ufaklık ütü yapan annesinin sırf ilgisini çekebilmek uğruna masadaki örtüyü çekiştirip masa üstündeki su dolu bardağı yere düşürebilir. Bunun sonucunda yiyeceği azar ise onun için gelip geçici çabuk ödenen bir bedel olmaktan öte olmayacaktır. Ceza çoğunlukla güç tartışmalarına yol açan ve küçük çocuklara negatif de olsa ilgi çekmenin yolunu açan bir yöntem olmaktan öteye geçmemektedir.

Dayak ise bizlerin günümüzde pedagojide hiç bir şart altında kabul etmediğimiz bir cezadır. Bu nedenle de dayak veya ceza niyetli şiddet uygulamak hakkında hiç konuşmamayı yeğliyoruz.

Peki, yukarıda bahsettiğimiz ceza verme metodu çalışmıyorsa küçük çocuklarımızı nasıl disipline etmeliyiz veya edebiliriz?

Küçük çocuklarınızı nasıl disipline edebileceğimiz konusuna baktığımızda 3 kilit alan karşımıza çıkmaktadır.

  1. Onlara yeterince olumlu ilgi göstermek
  2. Onları eğitmek için zaman ayırmak
  3. Sınırlar ve kurallar koyup onlara sadık kalmak

İlk Yayın Tarihi: 20 Ocak 2016 @ 19:27

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Çocuklarım olmasa bir an bile katlanmazdım!

  Bazı cümleler vardır, zaman zaman herkes söyler veya herkes işitir; ama bu cümleleri en fazla terapistler işitir. Başlıkta kullandığım cümle de işte bu cümlelerden bir tanesidir. Evliliğinde istediğini bulamayan, hayal kırıklığına uğrayan ama bir Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Her Bebek Emekler Mi?

Birçok anne ve babanın bebeğinin gelişiminde heyecanla beklediği aşamaların başında emekleme bulunur. Bebekler genellikle 6. ay ile 10. ay arasında emeklemeye başlarlar. Bu aylarda bebekleri yüzükoyun yere yatırdığınızda kimi komando gibi kendilerini kollarıyla öne çeker Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0