Bebeklerde Zeka Gelişimi Nasıl Sağlanır ?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 32 Saniye
Bebeklerde Zeka Gelişimi Nasıl Sağlanır ?

Uzmanlar, bebeklerde potansiyel var olan zekanın doğumdan itibaren ilk 5-6 yıl içinde 20-30 puan kadar yükseltilebileceğini şiddetle savunuyorlar. Zeka düzeyi normal sağlıklı anne-babadan, sağlıklı bir gebelik sonucu doğan bebeklerde bu potansiyel doğumla birlikte bebek beyninde sunulmuştur. Her bebek doğduğunda kullanabileceğinden kat kat fazla sinaptik bağlantı ile doğmaktadır. Var olan sinir hücreleri arasında bağlantı yapmaya hazır durumda olan bu sinapslar yeterli düzeyde deneyim zenginliği ve ortam çeşitliliği sunulması durumunda nöronlar arasında ağ örümünü gerçekleştirmektedirler. İnsan beyni aynen diğer kas gruplarında olduğu gibi kullan veya kaybet prensibi ile çalışmaktadır.18 yaşına kadar olan zihinsel gelişimin % 50 si doğumdan itibaren ilk 48 ayda gerçekleşmektedir.

 

dahi2Bu yaş aralığını zenginleştirilmiş bir ortamda geçiren çocukların diğerlerine oranla çok daha kıvrak zekalı, problemleri çözmede daha pratik ve yeni bilgi ve becerileri öğrenirken daha hızlı oldukları bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Burada “Zenginleştirilmiş ortam” ile kastedilen maddi imkanların çeşitlendirdiği oyuncaklar, mekanlar, değildir.

 Zenginleştirilmiş ortam ile kastedilen çocuğun beynini geliştirecek doğru araçların bulunduğu, doğru yöntemlerin uygulandığı, her şeyden önemlisi çocuğun sevildiğini, ilgilenildiğini  ve kendini güvende hissettiği ortamdır ve buradaki en önemli figür anne ve babadır.

Bebeklerde Zeka Gelişimi Ne Zaman Başlar?

Çocukların beyni anne karnındaki 5.aydan itibaren gelişmeye başlar ve öğrenmeye hazır hale gelir. Dolayısıyla uzmanlar annelerin bu dönemden itibaren çocukları ile konuşmalarını, onlara kitap okumalarını hatta Baby Plus gibi özel üretilen ses cihazlarıyla çocuklara anne kalp ritmini farklı ritimlerde işittiren uygulamaları önermektedir.

Başka bir deyişle eğitime aslında anne karnında 5. aylarda başlanabilmektedir.

Çocuk doğduktan sonra işitmeyle beraber diğer tüm duyular da devreye girdiğinden uzmanlar eğitimde sesle beraber görüntülerin de önemine dikkat çeker.  Yani okumakla/konuşmakla beraber şekillerin, renklerin, yani görselliğin, önemi büyüktür.

dahi3Burada çoğu ebeveynin düştüğü bir yanılgıya değinmek isteriz;

“Çocuğa okuyorum da, okuduğumdan ne anlıyor ki?”

Çocuğunuz sizin okuduklarınızı/seslendirdiklerini sizin anladığınız şekilde anlamaz.

“Karınca yaz zamanı güneşin altında çalışıp durmuuuşş…..” dediğinizde çocuğunuz yazı, güneşi, karıncayı, çalışmayı tabi ki de bilmiyor. Dolayısıyla ona okuduğunuz bu cümle onun beynine “güneş altında çalışan karınca” diye kaydolmuyor. Yani sizin anladığınız veya tanımladığınız gibi tanımlamıyor.

Her yaş grubuna özel Zeka kartlarımız hakkında daha detaylı bilgi almak ve/veya sipariş vermek için : http://sevgilibebek.com/e-dukkan‘a  girebilir ayrıca bu konuda ki sorularınız için [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz

İlk Yayın Tarihi: 28 Ağustos 2014 @ 15:11

5 “Bebeklerde Zeka Gelişimi Nasıl Sağlanır ?” yorumu;

Uzakdoğu Erken Eğitimde Açık Ara Lider Konumda · 17 Mart 2015 at 15:50

[…] sözü geçen toplumsal ortamın bebek zeka gelişimi konusunda ne denli önemli olduğunu ise nörobilimciler bize anlatmaktadır. Bu alanda çalışan […]

Bebeği Yeni Dünya İle Tanıştırmak · 1 Şubat 2015 at 14:29

[…] Bebeklerin seçim yapabileceklerine inanmayan insanlar onlara hiç seçim yapma fırsatını vermemiş olabilirler. Yetişkinler bu seçimleri bebekleri yerine kendileri yaparlar. Çocukların her durumda kendi yollarından gitmeleri gerektiğini savunmuyoruz ancak küçük seçimler yoluyla karar verme uygulamaları yapabileceklerini düşünüyoruz. […]

Bebek Beyni · 29 Ocak 2015 at 16:56

[…] Bebeklerde Zeka Gelişimi Nasıl Sağlanır ? […]

Yeni bir yıl taze umutlar ve heyecan veren hedefler… · 17 Aralık 2014 at 11:01

[…] erken sağ beyin eğitimini başlattık.Bundan sonra da Sevgili Bebek erken ev eğitimi için ZEKA GELİŞTİRİCİ erken eğitim araçlarımızı sunmaya devam […]

Küçük Çocuklarda Hayal Gücünü Geliştirmenin Önemi · 14 Aralık 2014 at 20:02

[…] beyin eğitimi hakkında daha fazla bilgi için bu yazımıza bir göz […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Çocuklarım olmasa bir an bile katlanmazdım!

  Bazı cümleler vardır, zaman zaman herkes söyler veya herkes işitir; ama bu cümleleri en fazla terapistler işitir. Başlıkta kullandığım cümle de işte bu cümlelerden bir tanesidir. Evliliğinde istediğini bulamayan, hayal kırıklığına uğrayan ama bir Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek

Çocuğuna yeterince ilgi ve sevgi gösteren ebeveynlerin aklını değişen yaşam koşullarımızla birlikte yeni bir soru daha kurcalıyor. Çocukla kaliteli zaman geçirmek… Ebeveyn olmak sürekli yeni bir şeyler araştırmayı ve öğrenmeyi de beraberinde getiriyor. Çocuğuyla ilgilenen, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler

Bebeklerimizi yetiştirirken şunu unutmamak gerekir, bebek uyanık olduğu her an -belki uyurken de- sürekli bir şeyler öğrenir, bu sebeple onun beyin gelişimine yardımcı olmak bir iş gibi görülmemeli, bebeğinizle her an yaşayabileceğiniz mutlu anların bir parçası olmalıdır. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0