Çocuğunuza Doğru Hijyen Alışkanlıkları Kazandırmak İçin Yapabilecekleriniz

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 43 Saniye
Çocuğunuza Doğru Hijyen Alışkanlıkları Kazandırmak İçin Yapabilecekleriniz

Küçük çocukların çok iyi olduğu bir şey varsa o da kirlenmek ve etraflarını kirletmektir. Ne kadar çocuklar kirlenerek büyüse de, 2 yaş ve sonrası çocuklarınıza doğru hijyen alışkanlıkları kazandırmak, çocukluklarında ve gençliklerinde hastalıklardan uzak kalmalarını ve genel olarak temiz kişiler olmalarını sağlayacaktır. Peki çocuğunuza bu alışkanlıkları kazandırmak adına hangi alanlarda yardımcı olabilirsiniz?


El Yıkama

Soğuk algınlığı ve grip sezonu sayılabilecek bu dönemlerde bebeğinizi bu hastalıklardan korumanın en basit ve temel yollarından biri onun ellerini temiz tutmasını sağlamaktır. Bu konuda çocuğunuza neden böyle bir alışkanlık kazanması gerektiğini basitçe açıklamanız sık ve düzgün el yıkamanın onun da kafasına yatmasını sağlar. “Bizi hasta edebilecek mikropları engellemek için ellerimizi su ve sabunla yıkıyoruz.” gibi bir cümle bu konuya iyi bir başlangıç olabilir. Bundan sonra çocuğunuza ellerinin yıkanması gereken zamanları belirtin: dışarıda oynadıktan, evcil hayvan sevdikten, tuvaleti kullandıktan, yemek yedikten ve burnunu temizledikten sonra. Daha sonra ona ellerini tam olarak nasıl yıkaması gerektiğini gösterin. Bol sabun kullanarak ellerini en az 20 saniye boyunca yıkamasını sağlayın. Çocuğunuza bu süreyi alıştırmak için bu süre boyunca ufak bir şarkı söylemesini öğütleyebilirsiniz. En az 2 hafta boyunca çocuğunuzla bu süreçten geçmeniz, onun da el yıkamaya alışmasına ve bu görevi kendi üstüne almasına yarayacaktır.


banyo zamanı

Banyo ve Duşlar

Çocuğunuz ne kadar hatırı sayılır bir süre boyunca kendi kendine yıkanamayacak olsa da, bu ona yıkanırken yapması gereken basit şeyleri öğretmenize bir engel olmamalıdır. Çocuğunuza banyo yapmanın keyifli bir aktiviteden ziyade temizlenmek için olduğunu belirtin. Aynı zamanda, çocuğunuzu yıkarken ona yaptığınız şeyleri anlatın. Örneğin, “Anne şimdi kafanı yıkayacak ki saçların temiz kalsın.” gibi basit açıklamalar çocuğunuzda banyoda neler yapması gerektiğinin temelini atın. Aynı zamanda süngeri veya banyo lifini sabunlamak gibi basit işleri çocuğunuzun yapmasını sağlayarak onun kontrolde hissetmesini sağlayabilir ve banyo zamanından daha çok keyif alması için bir başka neden yaratabilirsiniz.


hapşıran çocuk

Öksürük ve Hapşırık Kuralları

Çocuğunuza hapşıracağı veya öksüreceği zaman ne yapması gerektiğini göstermenin en kolay yolu ona iyi bir örnek olmaktır. Küçük çocuklar ebevenylerinin hemen hemen her davranışını taklit etme gayretinde olduklarından dolayı sizin hapşırırken veya öksürürken ağzınızı bir peçete ile kapatmanız, onun da çabuk benimseyeceği bir davranış olacaktır. Bununla beraber bu konuda çocuğunuzun çok çabuk bir gelişme göstermesini beklemeyin. 2 yaşından küçük bebekler çoğu zaman hapşırık ve öksürük hissini son raddeye gelene kadar farkedemezler veya farketseler de ne yapacaklarını bilemezler. Eğer çocuğunuz ağzını veya burnunu kapamak konusunda geç kalırsa ona “Tüh, bu hapşırığı kaçırdın, dert değil bir sonrakini yakalarsın.” gibi cümlelerle moral verin. Çocuğunuza sık sık neden hapşırırken veya öksürürken ağzını bir peçete veya koluyla kapaması gerektiğini “Hapşırırken / öksürürken ağzımızdan çıkan mikroplar ağzımızı kapamazsak başkalarını hasta edebilir.” gibi cümlelerle açıklayın.


diş fırçalayan kız

Diş Fırçalama

Çocuğunuz 8 yaşına kadar ağız hijyeni konusunda yardımınıza muhtaç olacaktır. Bununla beraber, bebeğinizin ilk dişinin çıkmasıyla beraber onu ağız hijyenine alıştırmaya başlamanız yerinde olacaktır. Bebeğiniz diş fırçalamanın ağızdaki bakterileri ne şekilde yokettiğini veya çürüklere nasıl engel olduğunu anlayamayacağından, ona diş fırçalamanın amacının ağzını temiz tutmak ve iyi hissetmek olduğunu belirtebilirsiniz. Bebeğinizi diş fırçalamanın her adımından geçirirken ona ne yaptığınızı anlatın. Bu hem bu adımları benimsemesini sağlayacak, hem de size bu konudaki güvenini pekiştirecektir. 2 yaşından sonra bebeğinizin kendi diş fırçasını ve macununu seçmesini sağlayabilir, bu konuda da ona biraz özgürlük verebilirsiniz.


Bu makale parents.com’dan derlenmiştir.

İlk Yayın Tarihi: 1 Mart 2015 @ 18:51

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0