BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 27 Saniye
BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA

BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA- NEDİR, NASIL OLUR, İŞARETLERİ NELERDİR?

Bu çalışmayla neler amaçlıyoruz?

  • Buharlaşma ve yoğunlaşmanın işaretlerine bir giriş yapmak

Şimdi böyle bir çalışma için neler yapabileceğimize bakalım. Öğrenme aşaması, her çocuk için farklı olacağı gibi, bu öğrenme süreci içinde eğleneceği aktiviteler yapması, kesinlikle bu süreci kolaylaştıracaktır. Şimdi, yukarıda amaçlara ulaşmamızı sağlayacak bir plan oluşturmaya ne dersiniz?

Bu çalışma için nelere ihtiyacımız var?

  • Kağıt havlu, fosforlu kalemler , spreyli şişeler (kozmetik mağazalarından oldukça ucuza edinebilir ya da evdeki boş spreyli şişeleri temizleyerek kullanabilirsiniz)

Çocuğunuzla birlikte, kopardığınız birkaç yaprak kağıt havluya , fosforlu kalemlerle birkaç şey çizin. Bu bir manzara resmi olabileceği gibi, çocuğunuzun yapmak istediği serbest bir resim de olabilir. Sonrasında, içine su doldurduğunuz sprey şişeden bu resimlerin üzerine su sıkın. Sonrasında bunu çamaşır asar gibi asın ve kurumasını bekleyin. 10-15 dakikalık aralarda, kuruyup kurumadığına bakın. Suyun nasıl kademe kademe gittiğini ve en sonunda kağıt havlunun nasıl kuruduğunu konuşun. İşte bu kuruma, suyun buharlaşmasıdır aslında! Belki ‘buharlaşma’ sözcüğünü burada kullanabilir, çocuğunuzun buna dair bir fikir sahibi olmasını sağlayabilirsiniz.

  • Su kabı, sünger ve yazı tahtası bunun için yeterli olacak!

Tahtayı, ıslak bir süngerle silin. Sonrasında, bu ıslak tahtanın hep böyle ıslak mı kalacağını, suyun nereye gideceğini sorun. Sonrasında birlikte, suyun nasıl bir yol izleyeceğini görün. Elbette, su moleküllerinin havaya buharlaşmasını göremesek de, bu buharlaşmanın sonucundaki kurumayı gözlemlemek önemli olacaktır. Tahta iyice kuruduktan sonra ise, suyun nereye gittiğini, tahtanın şimdi niye kuru olduğunu sorun. Kendilerince oldukça güzel cevaplar verecektir bunun üzerine, suyun buharlaştığı ve havaya karıştığı, bunun buharlaşma olduğunu söyleyebilirsiniz. Bunun sonucunda ise tahta, kurumuş hale gelmektedir. Dikkat etmemiz gereken, çocuğun buharlaşmayı anlaması ve bilmesini beklemediğimiz, buharlaşmanın işaretlerine aşina olmasını sağlamaktır.

  • Bunun için kaynayan bir su ve küçük bir el aynası yeterli olacak!

Kaynayan bir tencere ya da çaydanlığın üzerine bir ayna tutun ve çocuğunuzla birlikte, aynanın üzerinde oluşan tabakayı inceleyin. Sonra bunu silmesini söyleyin. Temizledikten sonra, tekrar koyun ve çocuğunuza, aynanın üzerinin nasıl olacağını sorun. Sonrasında, çocuğunuzun eliyle/havluyla temizlediği şeyin ne olduğunu sorun. Bunun nasıl oluştuğunu nereden geldiğini sorup birlikte tartışın. Bakalım çocuğunuzun aklına, bunun kaynayan suyun buharı olduğu gelecek mi? Çocuğunuzun teorilerini dinleyin ve doğru olmasa da onu bu teorileri ortaya attığı için cesaretlendirin ve takdir edin. Sonrasında, bunun ‘buharlaşma’dan dolayı olduğunu, aslında aynanın üzerindekinin, ‘buharlaşan suyun yoğunlaşmış hali’ olduğunu söyleyebilirsiniz.

  • Kaynayan bir su yeterli!

Çocuğunuzla, elinizi suya koymadan nasıl ıslatacağınız hakkında konuşun. Bu mümkün mü, ona sorun. Sonrasında bir çaydanlıkta suyu kaynattıktan sonra bir kaba alın. Elinizi suyun yukarısında tuttuğunuzda yakmayacak ısıya geldiğinde, çocuğunuzla elinizi suyun yukarısında tutun. Çocuğunuz, elinin suya değmeden ıslandığını görecek. Bunun nasıl olduğunu, bu suyun hangi su olduğunu tartışın. Onun varsayımlarını dikkate alın. Sonrasında, suyun nasıl buharlaştığını ve soğuk bir yüzeyle(el) karşılaştığında yoğunlaştığını anlatabilirsiniz.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Kavramlar & Fen Bilgisi

Burun

Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle oynanacak oyunlar eşliğinde kavramları Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

HACİM

HACİMİ ÖLÇMEK AMA NASIL? Bu çalışmayla neler amaçlıyoruz? Boş bir kavanoz ya da kabın içinin hava ile dolu olduğunu fark etmek Farklı şekillerde iki kabın aynı sesi çıkarabileceğini öğrenmek Şimdi böyle bir çalışma için neler Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

Birlikte Yapabileceğiniz 3 Deney

Çocuğunuzun fen alanına olan ilgisini arttıracak 3 basit fen deneyi hazırladık sizler için. Yüzen Yumurta Deneyi İhtiyacınız olan malzemeler: Bir yumurta, bir bardan su ve bir miktar tuz. Deneyim yapılışı: Adım 1: Yumurtayı su dolu Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0