Bebeklerin İçsel Sayı Algısı Gelecekteki Matematik Yeteneğini Belirlemekte

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 12 Saniye
Bebeklerin İçsel Sayı Algısı Gelecekteki Matematik Yeteneğini Belirlemekte

ABD’de Duke Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre saymayı öğrenmeden önce değişik adetlerdeki eşya gruplarını ayırt edebilen bebekler gelecekte sayısal alanlarda başarılı olmaya daha yatkın.

Değişik sayısal değerleri sayılarla görsel bir biçimde ifade etmek tamamen insanlara özgü bir kavram olmakla beraber, bebekler bu algıya sahip olarak doğmazlar. Bebeklerin 0’dan 10’a kadar sayma yetisi bulunmamaktadır çünkü beyinlerinde sayı kavramları ile bu kavramlar için üretilmiş kelimeleri eşleştirmemişlerdir. Bundan dolayı bebeklerde görülen içsel sayı algısı uzmanlar tarafından gelecekteki sayısal başarının kaynağı olarak görülmektedir.

Bu konuda 2013 yılında yapılan araştırma, bebeklerin bu içsel matematik algısını bebeklikte sembollerden oluşan matematik sistemlerini öğrenmekte kullandığını belirtmekte. Duke Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar bu sembolik matematik sistemlerini (örneğin Sevgili Bebek Zeka Kartları kullanarak) erken bir biçimde içselleştirmeye başlayan bebeklerin sayısal kavramları daha rahat öğrendiği sonucuna varmıştır.

bebeklere matematik öğretmek

“Bebekler sayıları göstermek için kullanılan bu sembolik sistemi öğrenirken ve ileriki hayatlarında okulda matematik öğrenirken, hali hazırda beyinlerinde bulunan bu ilkel matematik algısını kullanmaktadırlar” diye açıklamakta Prof. Dr. Elizabeth Brannon. “Bu matematik algısı bebeğinizin genel sayısal zekasının temelidir.”

Dr. Brannon’a göre bebekler dünyaya ilkel bir sayı algısıyla gelmektedir. 2 değişik büyüklükte obje setine bakarken bebeğiniz sayı saymayı bilmemesine rağmen, bu matematik algısı bebeğinizin hangi obje setinde daha fazla obje olduğunu anlamasını sağlamaktadır. Bununla ilgili bir örnek sadece şöyle bir bakarak ve saymadan, hangi tren vagonunun daha kalabalık olduğunu anlamanızdır.

Bu araştırmayı yaparken Dr. Brannon ve ekibi 6 aylık 48 bebek üzerinde çalışmalar gerçekleştirmişlerdir. Her bebek değişik sayıda nokta gösteren 2 ekranın karşısına yerleştirilmiştir. Bu ekranlardan bir tanesi devamlı aynı sayıda nokta gösterirken, öbürü 2 değişik sayısal değer arasında sürekli değişen noktalar göstermektedir. Bu süre zarfında bebekler değişen ekran görüntülerini ayırt edebilmiş ve sayıca değişen ekrana daha uzun süre boyunca ilgi göstermişlerdir. Bu bebekler daha sonra 3.5 yaşında bir sayı testine tutulmuş ve bu şekilde bir eğitim görmemiş akranlarına göre sayısal anlamda yapılan testlerde daha başarılı oldukları görülmüştür.

Araştırmanın sonuçlarına göre sembolik anlamda öğretilen matematik bilgisi (örneğin Sevgili Bebek Zeka Kartları kullanarak) klasik sayı ve sözcük kavramlarıyla öğretilen matematik bilgisine göre daha efektif bulunmaktadır. Ne kadar sembolik şekilde matematik öğrenen bebeklerin ilerde sayısal anlamda başarısı kesin olmasa da, bu şekilde bebeklerin içsel sayı algısı okul öncesi bir matematik temel atmayı mümkün kılmaktadır.

Bu makale Duke Üniversitesi haber portalı Duke Today’den alıntıdır.

İlk Yayın Tarihi: 26 Şubat 2015 @ 17:29

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek

Çocuğuna yeterince ilgi ve sevgi gösteren ebeveynlerin aklını değişen yaşam koşullarımızla birlikte yeni bir soru daha kurcalıyor. Çocukla kaliteli zaman geçirmek… Ebeveyn olmak sürekli yeni bir şeyler araştırmayı ve öğrenmeyi de beraberinde getiriyor. Çocuğuyla ilgilenen, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler

Bebeklerimizi yetiştirirken şunu unutmamak gerekir, bebek uyanık olduğu her an -belki uyurken de- sürekli bir şeyler öğrenir, bu sebeple onun beyin gelişimine yardımcı olmak bir iş gibi görülmemeli, bebeğinizle her an yaşayabileceğiniz mutlu anların bir parçası olmalıdır. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0