Bebeklerde Deneyim Zenginliği Zeka Gelişimini Nasıl Hızlandırır ?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 49 Saniye
Bebeklerde Deneyim Zenginliği Zeka Gelişimini Nasıl Hızlandırır ?

Bebeğinizin beynindeki sinir hücreleri (nöronlar) anne rahminde yaklaşık 5 . ayda oluşumlarını tamamlarlar. Bu tıbbı sürecin bitiminin ne anlama geldiğini ifade edecek olursak; artık bebeğiniz öğrenmeye hazırdır. Öğrenme dediğimiz olgu iki beyin hücresi arasında bir bağlantı oluşturmak olarak tanımlanabilir.

Bu nedenle günümüzde bebekle hamileliğin son 3-4 aylık evresinde kurulan sevgi, anne karnına dokunma, anne karnını okşama ve bebekle konuşma biçimindeki bağlantıların, bebeğin beyninde hazır olan sinir hücreleri arasında bağlantılar yarattığı ispatlanmış bir bilimsel gerçektir.

Bebek doğduktan itibaren en önemli hayati fonksiyonu hayata tutunmak, yani hayatta kalabilmektir ve beyin bu fonksiyonu idare eden sorumlu organıdır. Bebek gördüğü, duyduğu, tattığı, kokladığı, dokunduğu ve hissettiği (Bebeklerde bu 6.duyu da etkin olarak mevcuttur) her nesneyi veya olguyu beynine görüntü olarak kaydetmek zorundadır. Çünkü yukarıda belirttiğimiz üzere, bebek kendisini hızla bu doğduğu dünyaya uyarlamak zorundadır ve sağ beyin lobu aktif olduğu için görsel anlamda veri işler. Bebek her yaşadığı olayı veya gördüğü nesneyi bir görsel olarak sağ beynine yerleştirirken genelde o görsel ile ilgili bir duyguyu, bir kokuyu, bir tadı da o görsel ile ilişkilendirir. Örneğin, sabah uyandığında annesi tarafından gülücükler ile kucağa alınırken, arka planda mutfaktan gelen bir taze poğaça kokusunu mutluluk ile ilişkilendirerek sağ beynine kaydedebilir. Böylece ileriki yıllarda poğaça kokusunu (kendisi de nedenini bilmeden) hep mutluluk ve güven veren bir koku olarak tanımlayabilir.

Bebeğin ilk 12 ay süresince yaşadığı beyin gelişimi aslında bakacak olursak hayatın gerçek bir mucizesi sayılabilecek ölçüde inanılmazdır.

Bu eşsiz gelişim sürecine paralel olarak, bebeğin beyninde görsellerden oluşan ilk kütüphanesini oluşturmayı erken dönem sağ beyin eğitimcileri deneyim zenginliği olarak nitelendiriyorlar. Bu deneyim zenginliği bebeğinizde ileriki yıllar için öğrenme iştahı yaratacak ve onun kolay ve çabuk öğrenen bir birey olmasını sağlayacak temel alt yapıyı kazandıracaktır.

Deneyim zenginliği sağlayan sağ beyin eğitimleri (daha doğru bir deyişle paylaşımları) ancak ve ancak bebeğin ve annenin her ikisinin de beyin frekanslarının alfa dalga boyunda, dakikada 60-70 vuruş  (nabzın dinlenme anındaki atışına eşdeğer) içindeyken olmalıdır.

0001J2

Bu nedenle sağ beyin eğitimi öncesinde anne-bebek ikilisinin 15-20 dakika kadar 60-70 vuruşlu ritimli meditasyon müziği veya BAROK müzik dinlemeleri, beyin frekanslarını alfa konumuna getirmeleri için çok yararlı olan bir araçtır.

Bu frekansta beyne bilgi depolama blok halinde olur ve bunun en kolay ve zahmetsiz öğrenme biçimi olmasını sağlar. Toplamda 5-10 dakikalık seanslar etkin bir sağ beyin eğitimi için yeterlidir. Zeka kartları ile her gün, görsellerin takip sırasını muhakkak değiştirerek yapacağınız, 5 -10 dakikayı geçmeyen bir anne-bebek paylaşımının, bebeğinizin gelişen beyninde açılmayı bekleyen bir dizi pencere misali bağları (sinapsları) bebeğinizin beyin hücreleri (nöronlar) ile anlamlı biçimde bağladığını bilmeniz yeterli olacaktır.

Bu bağ yoğunluğunun bilimsel adı ise zekadır. Başka bir deyişle, nöronlar arası bağlarımız (sinapslar) ne derece yoğunsa o derece zekiyiz.

Bebeğinizle bu paylaşımları yaparken odanın taze hava dolu olmasına da özen göstermenizde büyük yarar var. Taze havadaki oksijen, beynin daha etkin öğrenmesinde gerekli bir etkendir. Hatta eğitimler öncesinde kısa bir gezinti son derece faydalı olabilir.

Deneyim zenginliği kazandırmanın bir başka yolu ise, bebeğinizle sürekli etrafındaki nesneleri tanıtıcı ve 18 aydan büyük bebeklerle hayal gücü içerikli oyunlar kurgulamaktan geçer.

Sağ beyin odaklı erken eğitimle bebekler mutlu büyürler; çünkü sağ beyin eğitiminin olmazsa olmazı, koşulsuz sevgi ve güven ortamında yapılan ve hayal gücünü geliştiren paylaşımlardır. Bizim hedefimiz de sizlerle birlikte bu doğrultuda çalışmaktır.

İlk Yayın Tarihi: 8 Aralık 2014 @ 16:56

6 “Bebeklerde Deneyim Zenginliği Zeka Gelişimini Nasıl Hızlandırır ?” yorumu;

Çocuklar için Müzik Eğitimi · 8 Nisan 2015 at 16:28

[…] işleme becerisini artırabileceğini öne süren üç yeni çalışma sunuldu. Bununla birlikte, çocuğun yedi yaşından önce müziğe başlaması durumunda müzik eğitimi çocukların beyinlerini […]

Zihinsel Gelişimi Sağlıklı Bebekler Yetiştirmek İçin 7 Temel Oyun Türü · 11 Şubat 2015 at 14:53

[…] ve toplumsal yaşama uygun fizyolojik özelliklere sahiptir. Bu nedenle bebeklerimizin zihinsel gelişimlerinin sağlıklı olabilmesi için onları öncelikle 2 yaşına kadar  yalnız başına sürekli […]

Erken Dönem Özel Eğitim Otizm Tedavisinde Başarıyı Arttıran Temel Olgu · 1 Şubat 2015 at 21:03

[…] çocuklara her hafta 20-30 saat arası teke tek terapi imkanı sağlamakta. Programa katılan çocukların yaş grubu iste 1 yaşından 3 yaşına […]

Bebeklerin El Gelişim Evreleri · 1 Şubat 2015 at 15:34

[…] Çocuk uyarıcı bir çevrede ona anlayışla eşlik eden bir yetişkinle yaşadığında, gelişmesinden büyük bir mutluluk duyar. Eğitim süreci aslında bir öz eğitim […]

Bebeği Yeni Dünya İle Tanıştırmak · 11 Ocak 2015 at 22:30

[…] “etkin” bazılarıysa “gözlemci”dir. “Gözlemci” bebek de “etkin” bebek kadar yeni bilgi depolar ama belki de hayatının bu evresinde seçim yapmayı veya fiziksel hareketlerde bulunmayı […]

Körili Kremsi Tavuk · 1 Ocak 2015 at 15:43

[…] baharatı görece daha çok olan yemek, bebeğinizi sarımsak ve zencefil ile tanıştıracaktır. Hindistan cevizi sütü genellikle 430ml’lik […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Çocuklarım olmasa bir an bile katlanmazdım!

  Bazı cümleler vardır, zaman zaman herkes söyler veya herkes işitir; ama bu cümleleri en fazla terapistler işitir. Başlıkta kullandığım cümle de işte bu cümlelerden bir tanesidir. Evliliğinde istediğini bulamayan, hayal kırıklığına uğrayan ama bir Devamını oku…

Eğitim

İlk 1000 Gün Çok Önemlidir

Çocuklarda beyin gelişimi açısından, ilk anlar önemlidir. Unicef, bir çocuğun yaşamındaki ilk yıllarının önemi ve ilk deneyimlerin beyin gelişimi üzerindeki etkileri konusunda farkındalığı arttırmayı hedefliyor. Doğumdan itibaren ilk 48 ay içerisinde, beyin hücreleri her saniyede Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Dünya Çocuk Hakları Gününde Ülkemizde Çocuk ve Bebek Hakları

Sevgili Ebeveynler, bugün tüm Dünya’da Çocuk Hakları Günü ve ben bugün sizlerle bu yazımda Türkiye’de çocuklarımızın ve bebeklerimizin durumuna ve uğradıkları haksızlıklara değinmek, sizlerle biraz olsun dertleşmek istiyorum. Gelin zor biliyorum ama önce ilk yaramıza Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0