2-4 Yaş Arası Çocuğun Başına Gelebilecek Tehlikeler ve Alınması Gereken Önlemler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 24 Saniye
2-4 Yaş Arası Çocuğun Başına Gelebilecek Tehlikeler ve Alınması Gereken Önlemler

2 yaş çocukları küçük kaşiflerdir ve her şeyi deneyim etmek isterler. Çocuğunuz çok hareketli olabilir ve sızı peşinde koşturabilir ancak bu onun yaramaz olduğu anlamına gelmez; o aslında sadece öğrendiği tüm yeni becerilerini denemektedir.

Ne var ki çocuğunuzun edindiği her yeni beceri beraberinde yeni güvenlik endişelerini de getirir ve tüm tehlikelere karşı sızın gözünüzün küçük kaşifinizin üzerinde olması gerekir. Annelerin en çok dikkat etmesi gereken 3 güvenlik endişesi ise şöyle sıralanabilir; Boğaza bir şey kaçması, suda boğulma ve düşmek.

 

Boğaza Kaçmak 

choke

 

Çocuğun ağzına bir şey götürüp nefessiz kalması çok risklidir ve 5 yas altı çocuk ölümlerinde en sık rastlanan sebeptir. Çocuğunuzun boğazına kaçabilecek ilk sıralardaki gıdalar ise üzüm, şekerlemeler, çerez, patlamış mısır ve sosistir.

Çocuklara 5 yaşını tamamlamadan bütün üzüm verilmemelidir. Bunun yerine uzumu ufak parçalara kesip çocuğunuza servis etmelisiniz. Şekerlemeler de tek başına yemesi için asla çocuğa verilmemelidir ve sakız da asla önerilmemektedir. Fındık fıstık gibi çerezler ve patlamış mısır bütün olarak ancak 7 yaştan itibaren verilmelidir.

Bunlarla birlikte uzmanlar çocuğunuza verdiğiniz bütün gıdaların 1-1,5 cm olacak şekilde kesilip servis edilmesini önermektedir.

Suda Boğulmak:

drown

Suda boğulmak sessiz bir tehlikedir ve ölümcüldür. Çocuklar suya düştüklerinizde çırpınıp su sıçratamazlar, sadece sessizce batarlar. Özellikle suyla daha haşır neşir olunan yaz aylarında çocuk daha dikkatli izlenmelidir çünkü herkes izliyor dahi olsa göz açıp kapayıncaya kadar çocuk boğulabilir. Boğulma havuzda, denizde, tuvalette, bir kova suda veya banyo küvetinde yaşanabilir.

Bu anlamda “bir çift göz” her zaman çocuğunuzun üzerinde olmalıdır. Bunu evde eşinizle birlikte çalışmanız önerilir; Eğer mutfağa gitmeniz gerekiyorsa eşinize “Ben mutfaktayım, çocuğu gözle” diye haber vermelisiniz ve ondan sesli bir onay gelene kadar çocuğu yalnız bırakmamalısınız.

 

Boğulmaları önlemek için çocuğunuza erken yaşta yüzmeyi öğretin ve yüzme derslerini çocuğunuzun kendi çabalarıyla uzun bir mesafe yüzene dek sürdürün.

Çocuğun boğulması ebeveynlerinin kötü veya ilgisiz olduğu anlamına gelmez. Boğulmalar daha çok bir başkasının çocuğunu izlediğini düşünen veya bir anlığına başka bir tarafa bakan iyi ebeveynlerin başına gelmektedir. Boğulma bir anda gerçekleşir ve çok trajik bir kazadır.

Düşmeler:

falling

Pencerelerden düşmeler her sene binlerce çocuğun yaralanmasına sebep olmaktadır. Bunu önlemek için pencerelere yakın olan mobilyaların yerlerini değiştirin, pencerelerin kolaylıkla açılmasını önleyecek koruma sistemleri kurun.

Düşerek yaralanmaların çoğu da meraklı çocuğunuzun kendi karyolasından kaçmasıyla yaşanmaktadır. Eğer karyolasından kaçmaya teşebbüs ediyorsa onu çocuk yatağına geçirme vaktiniz gelmiş demektir. Her sene yaklaşık 10,000 çocuk karyolalar yüzünden yaralanmaktadır ve bunlar genellikle düşerek gerçekleşmektedir.

 

Ev içinde alacağınız bir diğer önlem ise çocuğunuzun asılabileceği televizyon seti ve raflar gibi tırmanmaya çalıştığında üzerine düşebilecek ağır mobilyaları sağlamlaştırmak olmalıdır.

İlk Yayın Tarihi: 6 Haziran 2014 @ 13:21

6 “2-4 Yaş Arası Çocuğun Başına Gelebilecek Tehlikeler ve Alınması Gereken Önlemler” yorumu;

Pişirme Gerektirmeyen Çabuk Püreler · 16 Nisan 2015 at 16:37

[…] beraber tencereye koyun ve 2 dakika ya da meyveler patlayıp açılmaya başlayana kadar pişirin. Elektrikli bir el blenderı kullanarak muz ve yaban mersinini yumuşak bir püre olana kadar […]

Vanilyalı Nektarin ve Çilek Püresi · 14 Nisan 2015 at 14:44

[…] ve nektarinleri kalın tabanlı bir tencereye alın. Vanilya çekirdeğini keskin bir bıçakla ayırın ve tohumları kazıyarak tencereye ilave ettikten sonra ayrık çekirdeği de tencereye […]

Çocuğunuz İçin Güvenli Olmayan 7 Oyuncak Türü · 2 Nisan 2015 at 16:34

[…] böylesi oyuncaklarla kendilerinin veya bir başkasının yaralanmasına neden […]

Çocuklarda Zehirlenmeler | Çocuk Zehirlenmeleri · 1 Şubat 2015 at 21:42

[…] ve böcek–fare zehirlerine bağlı zehirlenmeler önemli ölçüde görülmüştür. Zehirlenen çocukların hastaneye geç getirildikleri ve yanlış uygulamalarla evde iyileştirilmeye çalışıldığı […]

Domatesli ve Sebze Soslu Makarna · 8 Ocak 2015 at 20:41

[…] soğumaya bırakın ve ardından bir mutfak robotu ya da blendera aktararak çocuğunuz için uygun bir kıvama gelecek şekilde çekin. […]

Sebze Sosları · 4 Ocak 2015 at 18:16

[…] süzdürün ve ıspanakları sıkarak, suyunu mümkün olduğunca uzaklaştırın. Daha sonra, kesme tahtasında, iyice […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Çocuklarım olmasa bir an bile katlanmazdım!

  Bazı cümleler vardır, zaman zaman herkes söyler veya herkes işitir; ama bu cümleleri en fazla terapistler işitir. Başlıkta kullandığım cümle de işte bu cümlelerden bir tanesidir. Evliliğinde istediğini bulamayan, hayal kırıklığına uğrayan ama bir Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Dünya Çocuk Hakları Gününde Ülkemizde Çocuk ve Bebek Hakları

Sevgili Ebeveynler, bugün tüm Dünya’da Çocuk Hakları Günü ve ben bugün sizlerle bu yazımda Türkiye’de çocuklarımızın ve bebeklerimizin durumuna ve uğradıkları haksızlıklara değinmek, sizlerle biraz olsun dertleşmek istiyorum. Gelin zor biliyorum ama önce ilk yaramıza Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Gelişimsel Geriliğin Nedeni Olarak Erken Evlilikler

Son yıllarda gündemimizden hiç düşmeyen konular arasında yer alan erken evlilikler ülkemizde mücadele edilmesi gereken alanlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye erken evlilikler bakımından Avrupa ülkeleri arasında Gürcistan’dan sonra %14 lük Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0