2 Yaş Sendromu

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 9 Saniye
2 Yaş Sendromu

Anne babaların en çok korktukları dönem “2 yaş sendromu” dönemidir. Bu dönemin hassasiyeti ve getirileri karşısında karışan kafalar, ne yapacağını bilemez bir arayışa girer. Hal böyle olunca da; kararsız ve düzensiz tepkiler, çocuğu bunaltır ve bu durum işin içinden çıkılmaz hale gelir.


Peki Ama Nedir Bu 2 Yaş Sendromu?

Çocuklarda yaklaşık 1,5 yaşından başlayarak 3,5 yaşına kadar devam eden zorlu bir dönemdir. Çocukların kendilerinin de bir birey olduklarını fark ettikleri, kişiliklerinin oluşmaya başladığı, istediklerini nasıl yaptıracaklarını öğrenmeye başladıkları; ancak ebeveynler açısından anlaşılması ve dayanılması zor olan çocuk gelişiminin en önemli dönemlerinden biridir. Literatürde “erken ergenlik, terrible two, çocukluk dönemi negativizm” olarak da isimlendirilmektedir. Benim tabirimse “küçük ergen”..


2 Yaş Sendromunda Olan Çocuk Neler Yapar?

  • Yoğunlukla istediklerini anlatmak yerine sık ve tiz bir sesle ağlamayı yeğler.
  • Birçok şeye yumruklarını sıkarak ve bir ayağını yere vurarak itiraz eder.
  • Hayır”, “ istemiyorum”, “ gelmem, yapmam” ifadelerini bol bol duyarsınız.
  • İstekleri yapılmadığında aşırı tepki içeren davranışlar gösterebilir. Başını yere vurma, anne babaya vurma, eşyaları etrafa fırlatma, bazen saatleri bulan öfke patlamaları bunlara örnek verilebilir.
  • İştahta kesilme olabilir.
  • Uyku problemleri yaşanabilir. Geç yatma isteği, gecenin bir vakti kalkma ve yatmama isteği gibi..
  • Ebeveyn tepkisine karşı küsme, alınma, kendi kendine içlenme, kendi kendine konuşma tepkileri gösterebilir.
  • Kendine çok fazla güvendiği için, aman kapılara dikkat.. Dışarı çıkıp komşuya gitme isteği dahi duyabilir.

Yukarıda bahsettiğim sebepler 2 yaş sendromu dediğimiz büyüme hormonlarının tavan yaptığı döneme has belirtiler.. Ancak; bir de anne baba tutumlarından kaynaklı davranış sorunları vardır ki bunların 2 yaş sendromuyla karıştırılmaması gerekli.

Örneğin;

  • Anne ve babanın engelleyici ve aşırı koruyucu davranışları (aman dikkat kırarsın, aman dikkat dökersin gibi söylemleri),
  • Kardeşler arasındaki kıskançlık,
  • Temizlik konusundaki ısrarcılık,
  • Tuvalet eğitimi,
  • Herhangi bir konuda engellenme,
  • Aile içindeki anne ve babanın bir birine şiddet uygulaması,
  • Yiyecek ve içecekler konusunda anne ve babanın ısrarcı tutumu,
  • Çocuğun gün içerisinde enerjini harcayamaması,
  • Anne ve babanın yeterince ilgilenmemesi de çocuğu ilgi çekmeye zorlaması,

sonucu oluşan davranışlar; 2 yaş sendromuyla karıştırılmamalıdır. Yani iki kardeşin birbirini kıskanması sırasında verdiği tepki ile çocuğun 2 yaş sendromuna has hissettiği duygu durumu iyi anlaşılmalı ve ona göre değerlendirilmelidir.


2 yas sendromu


 Peki anne babalar ne yapmalı?

  • Her şeyden önce ebeveyn bu durumu “doğal bir davranış” olarak karşılamalıdır. Çocuk gelişiminde, her gelişim döneminin kendine has özellikleri ve zorlukları vardır. Haliyle 2 yaş süreci de bu gelişimin bir parçasıdır ve bir sorun olarak görülmemelidir.
  • Özellikle baskılayıcı ve engelleyici tavırlardan olabildiğince kaçının. Zira bu tepkileriniz sadece öfkesini hararetlendirecek; ama söndürmeyecektir. Bu nedenle olabildiğince sakin, ılımlı karşılamaya çalışın. Eğer sizin kendinizi tutamama gibi bir sıkıntınız var ise o ortamdan uzaklaşın, bir süre çocuğunuzla iletişime girmeyin.
  • Öfkelendiği esnalarda en iyi yöntem “dikkatini başka bir şeye çekmektir”. Bunu uygulayın. Çocuğunuzla savaşmak yerine hemen ilgisini çekebilecek farklı bir seçenek sunun. Örneğin “ hayır” dediğiniz bir konuda ağlıyor, bağırıyor. Sakinleştiremediyseniz eğer “aaa ben yeni bir oyun öğrendim. Bu oyunda tüm oyuncakları konuşturabiliyorsun. Bence onu oynayalım. Çoook eğleneceksin.” gibi ilgi çekici, birazda sürpriz içerikli bir efekt onun mutlaka dikkatini dağıtacaktır.
  • Her şeyi oyun diliyle anlatarak öğretmeyi deneyebilirisiniz. Bu ona çok iyi gelecektir.
  • Onunla kaliteli zaman geçirin. Kaliteli ve etkin vakit.. Beraber bilgisayar oynamak sadece yan yana olmanızı sağlar. Ancak konuşmalarınızın iletişiminizin etkin olduğu bir evcilik oyunu, bir tamiratçılık oyunu daha etkin ve kaliteli olacaktır.
  • Onun size anlatmak istediklerini çocuğunuzun boy seviyesine inerek ve gözlerinin içine bakarak dinleyin. Çocuklar dinleyerek değil görerek öğrenirler. Unutmayın ki onlar bacaklar dünyasında yaşarlar. Amacımız onları bizim seviyemize çekmek değil bizim onların seviyesine inerek iletişime girmemizdir.
  • Çocuğunuz size bir isteğini anlatırken onun sözünü asla tamamlamayın, kendisinin bitirmesini sabırla bekleyin. Bu davranışınız çocuğunuzun kendini ifade etme özgürlüğünü hissetmesini sağlarken, hem de sizin ona değer verdiğinizi gösterecektir.
  • Çocuğunuza karşı davranışlarınızda tutarlı olun. Anne-baba ve çocuğun bakımında söz sahibi olan diğer kişiler, çocuğun yaptığı davranışlara aynı tepkileri vermeliler. Bu tutarlılığın korunması çocuğunuzun kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır.
  • Çocuğunuza seçme şansı sunun. Seçebileceği, yaşına uygun seçenekler sunun, kendi seçimini kendisinin yapmasını isteyin.
  • Çocuğunuza kendi kendine başarabileceği şeyler konusunda fırsatlar verin. Örneğin yemeğini kendisi yemek, bazı giysilerini giymek, bir yere tırmanmak gibi.

 

 

İlk Yayın Tarihi: 15 Mart 2014 @ 12:08

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

9 “2 Yaş Sendromu” yorumu;

Küçük Çocuk Gözünden Yetişkin Dünyası: Bir Vaka · 4 Ağustos 2015 at 16:11

[…] düşündünüz mü 2 yaşlarında bir bebeğin dünyasında biz yetişkinlerin davranışları nasıl algılanır? Bu bebek […]

İki Yaşındaki Özgürlük Savaşçısı Çocuğunuza Nasıl Destek Verebilirsiniz ? · 21 Haziran 2015 at 12:54

[…] açacak.” gibi. Kabul edilmelidir ki aileler için oldukça yorucu zor olabilecek bir dönemdir 2 yaşındaki çocuğunuzun bağımsızlaşma ve benliğini bulma süreci. Ama bu süreç içinde çocuğunuz her […]

Sizler Sordunuz, Sevgili Bebek Yanıtladı · 30 Mart 2015 at 18:25

[…] diğer çocuklarla pek anlaşamıyor; saç çekme itme şeklinde davranışları vardı. Sanırım 2 yaş sendromuymuş.  Şimdilerde daha […]

Yorgun Anneler · 30 Mart 2015 at 17:21

[…] bir de geçirdiğiniz iki yıl üzerine, şimdi gelen “2 yaş sendrom”lu günler eklendiyse, kendinizi daha zorlanıyor hissedebilirsiniz. Bir Sonraki Sayfaya […]

Aşı Takvimi ve İçerikleri · 5 Şubat 2015 at 16:28

[…] 4 tipine karşı bağışıklama sağlar.  9 aylıktan itibaren yapılabilir.  9 ay-2 yaş arasındaki çocuklara 3 ay arayla 2 doz; 2-11 yaş arasındakilere tek doz olarak […]

Çocuğunuzda Asla Göz Ardı Etmemeniz Gereken 12 Hastalık Belirtisi · 1 Şubat 2015 at 20:57

[…] ise 39.5°C den yüksek ateş tehlikelidir. Bu durumlarda mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır. 2 yaşından büyük çocuklarda ise yüksek ateş çocuğunuz yeterince sıvı aldığı ve bilinci yerinde […]

Yeni Doğan Bebeğiniz · 1 Şubat 2015 at 14:47

[…] yanında daha önce doğumundan bahsetmemiş olması gerekmektedir. Çocuğunuza soruları 2 veya 3 yaşına geldiğinde sorabilirsiniz. Bu yaşa geldiğinde karmaşık düşünceleri […]

Ksilofon Oyunu · 14 Ocak 2015 at 22:44

[…] karnında senfonik klasik müzik seçmeleri dinleyen bazı bebekler doğumdan sonraki yedi ay ile iki yıl arasına kadar bir zaman sonra piyano üzerinde notaları çalabilme ve basit melodileri […]

Beslenme Sorunları 3: Çocuğum Yemek Seçiyor · 5 Ocak 2015 at 17:22

[…] katı gıda ile beslenecek yaşa geldiyse, bu tür gıdalar ile beslenmek çocuğunuzun için çok yeni bir deneyim. Bundan dolayı […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

El Yıkamanın Önemi

2015 yılı içerisinde, beş yaşın altında 300 binden fazla çocuk, salgın hastalıklar nedeni ile yaşamını yitirdi. Oysa ellerin sabun ile yıkanması gibi basit bir işlem, bu ölümlerin bir çoğunu engelleyebilirdi. Her yıl 1,4 milyon çocuk pnömoni ve ishal gibi Devamını oku…

Genel Sağlık

Anne Sütü ile İlgili Temel Gerçekler

Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahiptir. Ayrıca bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yolu emzirmedir. Anne sütü ileri ki yaşlarında, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre daha zeki olmalarına katkı sunar.Her bebek için en iyi, en doğal ve Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Oedipus ve Elektra Kompleksi

Kız çocuğunuz babasına “ Ben büyüyünce seninle evleneceğim.” diyebilir. Erkek çocuklarının babalarını, kız çocuklarının ise annelerini kıskanması, Sigmund Freud’un Oedipus ve Elketra Kompleksi kuramlarında yer almaktadır. Ebeveynlerin bazen çaresizce üstesinden gelmeye çalıştıkları, çocuklarının düşmanlıklarının altında Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0